>We zijn allemaal Grieken (UPDATE 29 mei2010)

>Griekenland krijgt te maken met snoeiharde bezuinigingen.

Tja, wat moet je daar als gewone burger van zeggen. Laat ik een poging doen, als leek. Het gaat ons in ieder geval een hoop geld kosten, en dan is het nog maar de vraag of het hierbij blijft.

Het is natuurlijk heel makkelijk om te wijzen naar de slechte belastingmoraal en boekhoudkundige goocheltrucs die in Griekenland schering en inslag zijn (alsof de rest van de wereld zo onschuldig is, niet waar DSB, of de goddelijke redders van Griekenland Goldman Sachs?), maar het neemt niet weg dat onder een gemiddeld IMF-“hervormings”plan altijd degenen met de laagste inkomens de verliezers zijn (met EU-plannen is dat trouwens niet anders).

UPDATE 29 mei 2010: Uitleg over de fabel dat Grieken massaal op hun 53e met pensioen gaan en dit is waarom wij écht allemaal Grieken zijn.

De meest vermogenden zorgen wel dat hun geld zogenaamd niet in Griekenland is, en zullen, in het slechtste geval, hooguit één van de zes auto’s of boten te koop moeten zetten.

Bovendien leidt alle fingerpointing richting de stoute Grieken nogal af van het feit dat de financiële crisis geen exclusieve Griekse aangelegenheid is. Integendeel, kunnen we wel zeggen. Twee jaar en twee maanden geleden riep het IMF regeringen wereldwijd op om publieke gelden te reserveren om de financiële sector te gaan redden. Dat is zowel direct als indirect aan het gebeuren. Met geleend geld (geleend van wié en gedekt door wát eigenlijk) redden landen banken.

De bevolking mag er voor opdraaien, door te snijden in publieke en sociale voorzieningen, aow-pensioenen, loonbevriezingen, ontslagbescherming etc. Dat is in Griekenland niet anders dan in Nederland. Daar voelen de veroorzakers van de huidige schuldencrisis niets van. Maar de gewone Griek en Europeaan gaan het wel voelen.

En ik blijf er op hameren: in de VS (immigrantenwet Arizona, “Taliban-bom” in NY en misschien ook elders), in Europa (Nederland zeker niet uitgezonderd, zie PVV) en ook in Griekenland worden al pogingen gedaan om een etnisch sausje over de crisis heen te gooien, en geweldsexplosies te provoceren.

Despoten als Milosevic en Tudjman, en dat moeten we niet vergeten, werden ook groot na dreiging met IMF-ingrijpen, omdat post-Tito Joegoslavië in een economisch deplorabele toestand verkeerde na de val van het Ijzeren Gordijn. Opvallend is trouwens dat ook toen Duitsland (Genscher) een beslissende rol speelde, al ging het toen om het prematuur erkennen van Kroatië als zelfstandige staat.

Hoe dan ook: wat betreft het willen opleggen van IMF-stijl structurele aanpassingsprogramma’s hebben we nog niet zo lang geleden nog de gevolgen gezien.

Het kan geen kwaad om stap voor stap aan werkelijke sociaal-rechtvaardige, en duurzame alternatieven voor de huidige Neoliberale Wereld Orde te werken. Begin zelf alvast. En wellicht zou een partij als de SP zich moeten realiseren dat niet alleen zijzelf, maar de wereld als geheel op een kruispunt staan. Waarbij fundamentele keuzes noodzakelijk zijn, niet alleen in de vraag “hoe en door wie de crisis te (laten) betalen”, maar vooral: “hoe gaan we Nederland, Europa en de wereld opnieuw inrichten na een systematische instorting?”

Die cruciale vraag stelt , in de aanloop naar de Kamerverkiezingen op 9 juni aanstaande, zich geen enkele partij. (op de buitenparlementaire nieuwe beweging Nieuw Nederland na, wellicht).

Juist de SP , die de Kamer binnenkwam om fundamentele maatschappelijke veranderingen te bewerkstelligen, zonder de last van het Oostblok-en China-communisme, zou deze rol in politieke zin moeten opnemen. Aan één PvdA heeft Nederland al genoeg, zo niet teveel.

We zijn allemaal Grieken.

UPDATE 5 MEI: DODELIJKE ESCALATIE. Slachtoffers door brandbom Griekse bank; dader onbekend.

Live-verslagen

Gerelateerd:

gaat “athene” straks europees?
re: gaat “athene” straks europees? ja dus.

One thought on “>We zijn allemaal Grieken (UPDATE 29 mei2010)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig − achttien =