>Actie resulteert in kamervragen Van Raak (SP) over opslag vingerafdrukken (UPDATE)

>Actie werkt! Het eerste succesje is binnen, met dank aan iedereen die emails aan raadsleden heeft verstuurd, hierover op internet gepubliceerd heeft, en natuurlijk dankzij de inzet van Roland van Braam, inmiddels ex-raadslid voor de SP Zaanstad.

Ronald van Raak, Kamerlid voor de SP in de Tweede Kamer, stelde, mede naar aanleiding van deze actie, de volgende schriftelijke vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

  1. Klopt het dat de digitale vingerafdrukken, gemaakt bij de aanmaak van een nieuw paspoort, opgeslagen worden in het Reisdocumenten Aanvraag en Archief Station (RAAS) en dat dit beheerd wordt door Sagem Identification? (1)

  2. Waarom is ervoor gekozen om het beheer van dit systeem onder te brengen bij een commercieel bedrijf?

  3. Deelt u mijn opvatting dat dergelijke belangrijke en privacygevoelige gegevens enkel en alleen in het beheer van de overheid mogen zijn? Zo nee, waarom niet?

  4. Welke afspraken zijn er gemaakt met Sagem Identification over het beheer, de opslag en de beveiliging van de vingerafdrukken en andere persoonsgebonden gegevens?

  5. Hoe is de verzending van privacygevoelige gegevens van gemeenten naar de centrale database beveiligd? Worden deze gegevens versleuteld? Zo ja, is deze versleuteling 100% veilig en dus niet te kraken? Zo nee, waarom niet?

  6. Kunt u uitsluiten dat onbevoegden toegang kunnen verkrijgen tot deze database? Zo nee, waarom niet?

  7. Wie hebben er bij Sagem Identification toegang tot de opgeslagen gegevens? Zijn deze personen vooraf gescreend? Welke afspraken zijn er met deze personen gemaakt? Welke maatregelen zijn er genomen om bedrijfsspionage tegen te gaan?

  8. Is er toezicht vanuit het ministerie op het beheer van de gegevens door Sagem Identification? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe is dit toezicht geregeld?

  9. Wat gebeurt er met de opgeslagen gegevens bij een faillissement van Sagem Identification?


Aanvulling n.a.v. een opmerking elders, over waarom Nederland verder dan andere Europese landen gaat, voor wat betreft de opslag van vingerafdrukken :

Een deel van de Eerste Kamer heeft zich tegen deze Nederlandse Alleingang verzet, maar het kabinet (vertegenwoordigd door staatssecretaris Bijleveld) en de meerderheid drukte helaas door. Tegen waren SP, Groen Links, D66 en SGP. In de Tweede Kamer waren eerder al PVV, CDA en PvdA voorstander.

UPDATE 16 MAART: Zie artikel op SP Zaanstad. Inmiddels heeft de SP Amsterdam ook vragen gesteld

UPDATE 17 MAART: NRC Uw vingerafdrukken bij de Franse militaire industrie

UPDATE 18 MAART: Artikel op de site van het Humanistisch Verbond

UPDATE 25 MAART: Er zijn een tweede set vragen ingediend.

UPDATE 13 APRIL: Antwoorden op de tweede set vragen