>Gaat "Athene" straks Europees? (UPDATE)

>

Hevige rellen braken uit in Griekenland, nadat een jongen door een politiekogel zou zijn omgekomen. Ook waren en zijn er nog dagelijks vreedzame demonstraties.

Los van de vraag of er, zoals de repressie-traditie vereist, sprake was van infiltratie door gewelddadige provocateurs:

De dood van die jongen lijkt me vooral de bekende druppel voor een hogedrukpan vol volkswoede, met een scala aan oorzaken. De economische crisis is daar ongetwijfeld één van. Het aanvallen van banken gebeurt natuurlijk niet random.

Nu wordt er natuurlijk in Europa wel héél hard gewerkt om de mensen het boiling point te laten bereiken. Kijk naar Ierland. Er moet en zal een nieuw referendum komen om die Europese grondwet er door te drukken.

(Misschien wordt het tijd om in landen waar “ja” is gestemd ook eens een nieuw referendum te houden.)

Hoe dan ook: ook in Ierland kan de vlam in de pan slaan.

Of kijk het doordrukken van “Lissabon” in Nederland. Het land waarin trouwens liegen en bedriegen over de Irak-oorlog je in de regering brengt. Het land met een regering die massamoordenaars actief steunt. Een regering die kritiekloos staat tegenover het mechanisme dat de wereld in een dodelijke wurggreep houdt. Sterker nog, een regering die daar met graagte nog een schepje bovenop doet.

Het land waar privacy vloeken in de kerk wordt. Het land dat steeds meer mensen kent met een huurschuld. Komen ook niet meer aan een lening, worden hun huis uitgezet, en zien dat financieel wanbeleid pas beloond wordt als je een bankier bent, echter niet als je lid bent van de working poor society.

Dan krijg je een student of huisvrouw met telefoonschulden aan de lijn, die met een bijbaantje bij de Intrum Justitia Mafia de buren of medestudenten moet lastigvallen wegens openstaande rekeningen.

Veel mensen met een hypotheek zijn een maandsalaris verwijderd van echt grote problemen.Heb ik dat van het CBS? Nee, ik spreek zulke mensen veel te vaak zelf.

Hebben mensen dan geen eigen verantwoordelijkheid? Ja, tuurlijk. Maar iedereen die wel eens iemand anders een te dure hypotheek heeft aangesmeerd, of een veel te duur huishoudelijk of electronisch apparaat , weet hoe makkelijk mensen tot onverstandige kredieten zijn te verleiden. Je zou zelfs kunnen zeggen: zonder krediet zou de huidige welvaart niet bestaan. Dus als die mensen geen flatscreen en bluray zouden kopen met hun Mediamarkt-card, of een iets te duur koophuis, dan zijn ze verantwoordelijk voor de instorting van de economie.

Maar goed, volgens Wouter doen we het nooit goed. Toch?

Zo maar een paar ingrediënten uit een licht ontvlambaar cocktailrecept, zal ik maar zeggen, waarbij Griekenland slechts het voorafje lijkt.

De gewone man en vrouw heeft niets aan politicus van het jaar, Wouter Bos. Ook al worden de vaste lasten steeds belachelijker, een bailout kun je vergeten…

Ik zou zeggen:

Beste Wouter,

Het instortende systeem, dat je zelf jaren gesteund hebt, bestáát juist bij de gratie van schulden. Sterker nog: het heeft er toe geleid dat incasso-telefonisten, die zelf wat bijverdienen om hun schulden af te betalen, andere mensen moeten bellen om te vertellen dat ze hun schulden moeten afbetalen. Met rente uiteraard.

Of is dat gewoon “werkgelegenheid scheppen?”

Maar gooi er gerust nog wat miljarden euros tegenaan om dat verfoeilijke consumentisme van je nog eens, letterlijk, extra lucht in te blazen. Als iedereen weigert kerstinkopen te doen dit jaar, liefst op krediet, zal je waarschijnlijk ook gaan jammeren dat we te weinig besteden met zijn allen en schuldig zijn aan het faillisement van winkelketens die het steeds vaker van kredietaankopen moeten hebben. Want allemaal cash betalen? Dat lukt niet. Het meeste geld is namelijk lucht.

De Grieken hebben dat door.

 

Is dit een oproep tot gewelddadig protest in Nederland, en de rest van Europa? Nee. Zeker niet. Ik heb de pest aan geweld. Maar het is wel een observatie, een mogelijke uitkomst, waar niemand verbaasd over zou moeten zijn. Misschien wel een waarschuwing voor het moment dat zèlfs in het actie-arme Nederland de emmer kan overlopen, en dat er een grens is aan wat mensen kunnen en zullen accepteren van een overheid die steeds verder zwelgt in de achterlijke neoliberale cultuur.


So what we gotta doDe Grieken lopen, zoals wel vaker in de Europese geschiedenis, weer eens voorop.

UPDATE 21/12/2008:

Het begint erop te lijken dat het licht voorspellende karakter van dit stukje niet uit de lucht gegrepen is…

Solidariteitsactie in Amsterdam

‘Greek Syndrome’ is catching as youth take to streets

‘When the world becomes aware that this crisis is worse than the 1930s crisis’

Fresh clashes hit Athens two weeks after schoolboy killing

UPDATE 22/12:

Israël en Duitsland leveren chemische wapens (traangas) aan Griekse politie

UPDATE 25/12:

Riots push Greece to the edge

CIA-front achter Grieks geweld?

UPDATE 29/12:

Betrapt: agent provocateurs!

UPDATE 30/12:

Protesters Burn Israeli, US Flags In Greece Demo

MEER UPDATES :