>Even wat anders: Ferry Maat ’s Soul Show

>Een nieuwsbericht waar zelfs ik even stil van wordt:

Naarden – Na ruim 36 jaar heeft Ferry Maat zaterdagavond zijn allerlaatste Soulshow gepresenteerd. De Soulshow was een van de langstlopende programma’s van de Nederlandse radio. In het muziekprogramma liet Ferry Maat het grote publiek kennismaken met soul, funk en disco.

Lees verder bij Wereldomroep

Hoewel ik de laatste jaren nauwelijks nog naar de Soul Show luisterde, raak ik door dit bericht toch enigszins van mijn stuk. Voor mij is Ferry Maat een jeugdheld, een levende legende, die me niet alleen met soul en funk liet kennis maken op de donderdagavond tussen 8 en 10 uur, maar ook met oldschool hiphop, jazz, electro, gogo,Herbie Hancock, Earth Wind and Fire, en zelfs italo.

Zijn programma inspireerde me in mijn middelbare schooltijd zelfs tot pogingen tot breakdance en electric boogie, maar ook tot optredens in een heuse rapcrew, samen met twee jeugdvrienden, in enkele Zuidhollandse discotheken en jongerencentra. Maar ook een verregend optreden, grotendeels verstoord door stroomuitval, voor een duizendkoppig publiek op de Jaarmarkt in Alphen aan den Rijn. Prachtig gevoel was dat 🙂

Ferry Maat draaide niet zelden platen die pas een jaar later tot het grote publiek doordrongen.Ik heb nog een grote zak vol met cassettebandjes, waarop delen van verschillende Soul Show-afleveringen staan, voornamelijk uit de tachtiger jaren. Misschien wordt het tijd ze te digitaliseren en als museumstukken te koesteren, al is het maar om uiting te geven aan mijn bewondering en respect voor betrokken dj’s als Ferry Maat. En om een een niet onbelangrijk stuk cultureel erfgoed veilig te stellen voor het nageslacht.

Overigens geldt hetzelfde voor programma’s als Vara’s Vuurwerk(hardrock en metal, en ST!), KRO’s And The Beat Goes On (een uur lang obscure danceplaten gemixt met bekende top 40-hits), Count Down Café (vette liveradio) en Vpro’s Frontlijn en de Wilde Wereld (volgens mij het eerste Nederlandse radioprogramma dat de Beastie Boys (She’s On It) draaide, maar net zo makkelijk Janet Jackson afwisselde met de meest afgrijselijke t*ringherrie).

Pioniers in hun tijd. Dank jullie wel.

De Bond Van Doorstarters