>Tijdens het Kamerdebat over de regeringsverklaring diende Jan Marijnissen namens de SP een motie in, waarin gevraagd wordt om een parlementair onderzoek naar de Nederlandse besluitvorming omtrent het verlenen van steun aan de Irak-oorlog.
Voor de gelegenheid schreef SP-parlementariër Harry van Bommel een boekje, getiteld: “Onverantwoord goedgelovig of welbewust misleidend?”
Deze is online te bestellen.
Het boek is naast een reconstructie van de feitelijke gebeurtenissen vooral een pleidooi voor een onderzoek naar de omstandigheden waarin Nederland de oorlog tegen Irak is in gerommeld, aldus de SP-site.
Zojuist werd bekend dat de motie het in de hoofdelijke stemming niet heeft gehaald, (38 vóór, 107 tegen) mede dankzij de weigering van de hevig verdeelde PvdA om in te stemmen. (video van “Eagle” bijdrage PvdA-fractievoorzitter Tichelaar)
Tijdens de verkiezingscampagne voor de Tweede Kamerverkiezingen toonde de PvdA zich echter nog een fanatiek voorstander van zo’n onderzoek…Ik vraag me af wat de tegenstemmers zien als ze vannacht in de spiegel kijken…Druk vanuit de bevolking blijft dus noodzakelijk in deze morele kwestie. Indirect een dwarse Eerste Kamer kiezen op 7 maart a.s. is óók een manier om een signaal af te geven.
UPDATE: Marijnissen gaf in het tv-programma Nova van 2 maart 2007 aan dat óók de Eerste Kamer mogelijkheden heeft tot het instellen van een onderzoek. Des te meer reden om op 7 maart voor een onderzoeksvriendelijke meerderheid in de Senaat te zorgen, tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Als alternatief noemde de SP-fractievoorzitter nog een onderzoek door het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), die eerder onderzoek deed naar de Srebrenica-affaire.
Zelf ben ik voorstander van een parlementaire enquete, waarin betrokkenen in het openbaar onder ede moeten getuigen. En dan zou ik het niet slechts over Irak willen hebben, maar óók over de Nederlandse steun aan de oorlog tegen Afghanistan en de zogenaamde war on terror, die werd begonnen na de aanslagen van 11 september.
Een parlementair onderzoek omtrent Irak zou een positief begin zijn, maar ook niet méér dan dat. Of anders het initiatief dat de IJslandse Groenen in 2005 namen op een partijcongres. Maar ja, of het ook mag?
Met zo’n oliekabinet lijkt dat niet zo zeker…
UPDATE 4MAART 2007: DEN HAAG – De voorzitter van de Eerste Kamerfractie van de PvdA, Han Noten, acht zich te zeer ‘verbonden’ aan het regeerakkoord om het initiatief te nemen voor een onderzoek naar de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak. ,,Tenzij er nieuwe feiten op tafel komen, vinden wij het niet aan de orde”, aldus Noten. Lees verder in het Brabants Dagblad
- Vele miljarden naar clustermunitie
- De wereld draait door…
- De war on terror: voelt u zich óók zo genept?
- Geen tweede Irak in Iran! US ‘Iran attack plans’ r…
- 911Bedrog: Debunking the BBC’s 9-11 Conspiracy Fil…
- Geen tweede Irak in Iran! Ik kan het nu niet beter…
- GEEN TWEEDE IRAK IN IRAN-AKTIE
- 9/11 GEVOLG VAN VERTICAAL CORPORATISME? MIJN SCENARIO
>Sterker nog, op hun site valt nog steeds dit te lezen:
Op de site van de PVDA staat nog steeds te lezen:
Hoewel in de andere landen die de militaire inval gesteund hebben parlementaire onderzoeken lopen naar de daaraan ten grondslag liggende inlichtingen en ook voormalig VS-minister van Buitenlandse Zaken Powell toegaf foutieve informatie voorgelegd te hebben aan de VN-Veiligheidsraad, wil het kabinet Balkenende daarover géén openheid verschaffen. De Partij van de Arbeid is van mening dat dit alsnog zo spoedig mogelijk moet gebeuren.
Nederlandse positie
Resteert vooral de politieke strijd met CDA, VVD en LPF, die met de kabinetten Balkende I en II de inval van de Amerikanen politiek gesteund hebben, over de ontbrekende legitimiteit van deze militaire actie en de gevaarlijke precedentwerking die daarvan voor de toekomst uitgaat. Ook nu nog wil het kabinet met steun van een rechtse Kamermeerderheid geen openheid geven over de gegevens van inlichtingendiensten waarover de toenmalige regering kon beschikken bij haar afweging en besluit tot politieke steun. Terwijl in alle betrokken landen daarover nu parlementaire onderzoeken lopen en voormalig VS-minister van Buitenlandse Zaken Powell heeft moeten toegeven dat hij de Veiligheidsraad destijds foutieve informatie terzake heeft voorgelegd.
Opheldering rol inlichtingendiensten
CDA en VVD hebben zich te gemakkelijk voor het politieke karretje van president Bush laten spannen. Alsnog dienen ook zij steun te verlenen aan de te geven opheldering over de wijze waarop onze inlichtingendiensten destijds gefunctioneerd hebben onder de misinformatie uit de koker van de regering Bush. Hetzelfde geldt voor de wijze waarop de toenmalige regering Balkenende I daarmee is omgegaan.
21 november 2006 | Woordvoerder: Bert Koenders
http://www.pvda.nl/
Stelletje mietjes!!
>Een onderzoek zou de PvdA evenzeer schaden. Hoe komt zo’n besluit tot stand? Nou, niet door openlijke afweging van de belangen versus de nadelen.
>Een Bananenrepubliek, iets anders zijn we niet.
>Ach W.Bos,…met hem ben je altijd de klos. Een kameleon van de bovenste plank, welke kleur gaat hij met de volgende verkiezing verkopen ? PvdA is niets anders dan een schetsvertoon, zonder indentiteit in welke vorm dan ook.
Het Amerikanisme gaat met Balkenende onverminderd door, deze idolaat van dat systeem aan de overkant zal hij aankomende 4 jaar opnieuw erin timmeren.
En dat verkopen als normen en waarden ? Mijn waardering voor de man is er maar 1 :
Een wolf in schaapskleren…