>Vele miljarden naar clustermunitie

>Banken als ING, Fortis en ABN Amro hebben, in ieder geval tot en met 2005, miljarden euro’s geïnvesteerd in de produktie van clusterbommen. Dat blijkt uit een onderzoek van Netwerk Vlaanderen.

Clusterbommen exploderen uiteen in kleinere bommen, die vaak pas jaren nadien ontploffen. Vaak worden kinderen het slachtoffer, die denken dat ze met speelgoed te maken hebben. Vorig jaar zomer gebruikte Israël clusterbommen tijdens de oorlog tegen Libanon. En Nederland gebruikte ze, als onderdeel van de Navo-aanvalsmacht, in 1999 in Kosovo.

Netwerk Vlaanderen heeft zes belangrijke producenten van clustermunitie onder de loep genomen:

Lockheed Martin, GenCorp, Raytheon en Textron uit de VS, Thales uit Frankrijk en EADS uit Nederland.Tussen 2004 en 2006 kregen die zes producenten 12,6 miljard euro van 68 financiële organisaties, waaronder ook banken die op de Belgische markt actief zijn. “Het gaat om Fortis, ING en ABN/Amro” zegt Christophe Scheire van Netwerk Vlaanderen. “Maar er zijn ook heel wat internationale grootbanken bij betrokken, zoals Deutsche Bank, Bank of America en Citi Group.” Bron: VRT

46 landen stemden vorige week vrijdag in Oslo in met een akkoord om per 2008 clustermunitie uit te bannen. Israël en de VS schitterden echter door afwezigheid bij deze conferentie, en Japan, Roemenië en Polen weigerden het akkoord te ondertekenen.

Het rapport van Netwerk Vlaanderen is als PDF te downloaden.

Pikant en cynisch detail: ABN Amro is een sponsor van Save The Children en de International Children’s Peace PrizeDoet me denken aan het aloude aflaat-gebruik.

En dan wordt het wat mij betreft nu tijd om DU-munitie, fosforgranaten en atoombommen aan te pakken…óók en vooral die van de VS.