Conspiracyvirus

Op Facebook schreef ik het volgende stuk, hieronder aangevuld met links, en enige taalkundige aanpassingen:

Ik vind het soms pijnlijk om te zien hoe makkelijk het conspiracyvirus om zich heen blijft grijpen. Vooral omdat de laatsten waar ik het van zou verwachten hier ook in meegaan. Mensen die ik dacht te kennen, waarvan ik nooit had durven denken dat ze zich zouden laten meeslepen in de waanzin van Robert Jensen, of Willem Engel en zijn entourage.

En vertel me niet dat ik niet weet waar ik over praat. Ik zat jarenlang zo diep in de complotscene, dat ik me ooit werkelijk zorgen maakte om iemand die een vaag verhaal ophing dat er een schroefje anders is zijn pc zat dan de dag ervoor. Na een tijdje reageerde hij niet meer. Nergens op. We hebben ons tot het einde van die complotsite afgevraagd of de beste man gedood was door een AIVD’er. No joke. Behalve voor hem waarschijnlijk.

Nu zullen er zeker mensen, die “teveel weten”, omgebracht worden door geheime diensten. Maar met alle respect, ‘monkeyman‘, zo belangrijk was/ben je niet in het geopolitieke spel. Je was/bent, net als ik en tientallen anderen, een (ex-) lezer van een complotsite, wiens hoofd van gezond kritisch naar paranoïde transformeerde.

Wees kritisch. Maar sla niet door. Anderen hebben dat al voor je gedaan. Geen aanrader.

Confirmation bias is uiteindelijk je laatste strohalm om je complotgelijk bevestigd te zien. En dan besef je opeens dat die grotendeels ongefundeerde bias je wordt aangeboden door rioolratten met een hakenkruis onder hun overhemd en stropdas. Dan kun je kiezen: accepteer dat nieuwe normaal waar je in terecht bent gekomen, of ontsnap en win je leven terug.

Mocht je je aangesproken voelen: dit is niks persoonlijks naar jou toe. Maar wel iets persoonlijks over mij. En daarom zie ik wel hoe het werkt. Zoals anderen dat bij mij hebben gezien.

Mocht je boos op me zijn: prima. Zo reageerde ik ook.Vooral wanneer een anonieme ‘anti-complotblogger’ me weer eens voor schut zette. Omdat ik iets doorgeslagen was in het connecten van onverenigbare dots, dat dan weer wel.

Mocht je ooit iets bij jezelf in mijn verhaal herkennen,uit de complotscene willen ontsnappen en een luisterend oor nodig hebben: praat met me.

Maar wel op 1.5 meter afstand. Ook als Maurice de Hond zegt dat dat wellicht niet nodig is. (Zie 1) Ook als de leiders van ‘Viruswaanzin” roepen dat het virus er niet meer is.

Voorzorgsprincipe heet zoiets. Tot er zekerheid is. Tot die tijd zeg ik: Altijd solidariteit, nee tegen de spoedwet, vergeet Viruswaanzin, steun de zorg, steun andere vitale beroepen en Black Lives Matter, laat je ondertussen geen zand in de ogen strooien door het kabinet Rutte, protesteer om werkelijk belangrijke dingen, zoals de onderliggende oorzaken van de pandemie, de gevaren van een ‘nieuw normaal’ en strijd mee voor zero covid, en steun bijvoorbeeld Containment Nu!

 Afstand houden helpt wel en mondkapjes zijn geen muilkorven maar redden levens, ook als ze niet van chirurgische kwaliteit zijn

Zie Plus Online  en The Lancet voor onderbouwing.