Verslag Den Haag #14N #14NRiseUp

Het was een kleine maar geslaagde solidariteitsactie op het Plein, in het kader van de Europese 14N-protesten. Uiteindelijk ging mijn geplande optreden niet door, en dat was ook niet erg. Want mensen uit Nederland, Portugal, Spanje en Griekenland namen de microfoon om te vertellen over de gevolgen van de neoliberale bezuinigingspolitiek voor hun situatie, en/of voor grote bevolkingsgroepen in de betreffende landen.

In alle landen wordt in mindere of meerdere mate de solidariteit afgebroken, mensen tegen elkaar uitgespeeld, de publieke sector en de zorg gesloopt, het onderwijs steeds slechter toegankelijk, de minima de afgrond in gedreven en een groot deel van de middenklasse richting de armoedeval gedreven. Ook was er aandacht voor de vluchtelingen op de Koekamp, en voor de opkomst van neonazi’s in Griekenland, die daar onder een groot deel van het politiekorps een grote aanhang kent. Deze partij, de Gouden Dageraad, komt dan ook keer op keer weg met geweld tegen andersdenkenden en migranten.

Iedereen op het Plein was het er over eens dat solidariteit in de huidige crisistijd een must is, niet alleen tussen verschillende bevolkingsgroepen en “doelgroepen” in Nederland en de andere landen, maar ook tussen de bevolkingen van Noord- en Zuid-Europa. Want uiteindelijk hebben we allemaal te maken met een politiek en economisch systeem waarin de top van de pyramide, ook in Nederland, wegkomt met massale belastingontwijking, en de gewone bevolking bezuiniging op bezuiniging gestapeld krijgt om frauduleuze banken te subsidiëren. Dit moet stoppen.

En over de lage opkomst: Dat komt wel goed. De kunst is om de verschillende getroffen groepen tot het inzicht te laten komen dat alleen samen optrekken, en je niet tegen elkaar laten uitspelen, effectief is. Dit is eerder gelukt, in 2003 en 2004, ik zie geen enkele reden waarom dat niet weer zal lukken. Eerder méér redenen waarom dat wel gaat lukken.

Zie Dutch Revolution voor meer updates uit binnen-en buitenland

Videoverslag van Jap

Ook terug te zien op de livestream van RondjeBinnenhof
Foto’s

 

UPDATE: en terwijl de Europese bevolking definitief in opstand komt tegen de neoliberale bezuinigingspolitiek en de schuldenslavernij, valt Europa’s belangrijkste bondgenoot in het Midden-Oosten op bloedige wijze Gaza aan. De Nederlandse pers zal het ongetwijfeld “vergelding” noemen. Gelukkig is er een onafhankelijke livestream. En voor de NOS, RTL en Nu.nl heb ik een telefoonnummer van een journalist ter plekke:
“For comments, Live interview from Palestinian Journalist around the world to what is happening in Gaza, call Yousef Al-Helou +970599697254. feel free to circulate”

2 gedachten over “Verslag Den Haag #14N #14NRiseUp

Reacties zijn gesloten.