Howto: ION midi keyboard op Linux gebruiken

Zoals jullie misschien weten vind ik het leuk om muziek te maken met behulp van linux-distro’s en zoveel mogelijk open source software. Dit doe ik thuis, maar het kan zomaar ook spontaan op straat gebeuren.

Nu is het niet zo handig om met mijn EeePC netbook, waarop ik tegenwoordig Watt OS als besturingssysteem draai, een fullsize usb keyboard mee te sjouwen. Tuurlijk, ik kan ook de toetsen op de netbook zelf gebruiken, maar echt lekker speelt dat niet.

Dus zocht ik een draagbaar, maar ook betaalbaar alternatief. Die vond ik in de ION Discover, welke voor een prikkie in computerwinkels te vinden is.

Zoals te vaak gebeurt,  doet ook ION alsof er alleen maar Mac en Windows bestaat, waarbij ze minstens 1GB ram geheugen voorschrijven, en het liefst ook een dualcore processor. Nou dat heeft de EeePC 701 niet.

En toch werkt deze combinatie prima, al moet je niet tegelijk op internet willen surfen, zeker niet op “zware” websites als Facebook of YouTube.

Omdat op Linux/Ubuntu-distro’s voor muziekproductie meestal gebruik wordt gemaakt van de Jack geluidsarchitectuur, volgt hieronder een serie screenshots waarin te zien is hoe je QJackCtl kunt configureren, zodat je het ION keyboard kunt gebruiken met Linux. En uiteraard programma ’s als Yoshimi of Hydrogen.

Wat je speelt kun je bijvoorbeeld ook direct opnemen in Audacity. Netbook, laptop of pc aansluiten op je stereo, portable amp of hoofdtelefoon, en you’re ready to rock…

Have fun!