>Kabinet wil rechtsstaat slopen

>Om de toegang tot de rechter te garanderen, zoals opgenomen in onze grondwet, zijn de kosten voor het starten van een gerechtelijke procedure in ons land altijd laag gehouden. Het huidige kabinet wil deze griffierechten kostendekkend maken, wat in de praktijk uitkomt op een forse verhoging, namelijk met een factor 20.

Een particulier is nu voor een rechtszaak zo’n 70,- aan griffierechten kwijt. Wanneer deze kostendekkend worden, komt dat op zo’n 1200,-.
Arbeidsgeschil? Dikke pech, als deze plannen werkelijkheid worden. De kosten gaan van 210,- naar 1540,-
Problemen met de belastingdienst? Aanvechten wordt onbetaalbaar; van 40,- griffierechten nu, naar 750,- straks.
De Raad voor de Rechtspraak spreekt van een ‘stille revolutie’, De Orde van Advocaten en Vereniging Sociale Advocatuur Nederland noemt het een ‘aardbeving in de rechtspraak’.
Natuurlijk is dat voor dit kabinet niet genoeg. Er wordt namelijk ook bezuinigd op de gesubsidieerde rechtshulp, waardoor verdachten de helft van de kosten voor hun advocaat zelf moeten betalen. Advocaten vrezen voor de gevolgen voor minder draagkrachtigen..
Ook de rechtersopleidingen moeten het ontgelden; maar liefst de helft van de opleidingsplaatsen dreigt te verdwijnen, met als gevolg minder rechters, nóg langere wachttijden en dus een verdere ondermijning van het vertrouwen in onze rechtsstaat. En deze is al niet bepaald hoog te noemen.
Plannen genoeg, maar wel volstrekt de verkeerde kant op.

3 gedachten over “>Kabinet wil rechtsstaat slopen

  1. >Woow, heftige cijfers! Betekent dit dan ook dat je niet geholpen kan worden als je wèl verzekerd bent voor Rechtshulp? Of staat dat er los van?

  2. >Ja, dit is belachelijk, maar ik denk, dat je altijd nog een beroep kunt doen op rechtsbijstand, als je het niet kunt betalen. Of eventueel een rechtsbijstand verzekering afsluiten. Zelf heb ik, wonend in Thailand, de belastingdienst een oplichtersbende genoemd, omdat zij constant wisselen van standpunt, als ze niet bereid zijn onterecht ingehouden belasting terug te betalen. Derhalve heb ik de zaak gelijk overgedragen aan de Ombudsman, want ik ben niet van plan mijn al gekorte AOW nog eens te gaan uitgeven aan griffierechten o.i.d.

    Aart van Wijngaarden

  3. >Dan halen we in het vervolg ons recht met de honkbalknuppel,wie niet luisteren wil moet maar voelen.Zo,n knuppel werkt erg overtuigend!

Reacties zijn gesloten.