>BP: lek is dicht (UPDATE)

>

Soort van goed nieuws over de olieramp? BP claimt “het lek” te hebben gesloten.

Ik verpest niet graag een feestje, maar toch lijkt me hier sprake van misplaatst optimisme

Zie ook de livefeed rond het (gesloten?) olielek en de zeebodem. Ergens anders zag ik nog een sonarfeed, die volgens de poster duidt op nieuwe lekken in de zeebodem. (overigens zijn die plekken op dit moment van de sonar verdwenen, lijkt het).

Een voormalige Shell-bobo vindt de huidige gang van zaken sowieso idioot , en vindt dat eerst de reliefwells hadden moeten worden afgemaakt. CNN meldt tenslotte zwakke plekken op 9000 en 17000 voet, en dat BP daarom vermoedelijk seismische metingen onder de zeebodem aan het uitvoeren is.

Dat “condoom over de Golf” ideetje van me lijkt steeds minder belachelijk. In ieder geval niet zo belachelijk als het optimisme wat nu over het afkappen van dat ene lek heerst. Het is nog afwachten of gedurende het testen van de afsluiter de kleppen het gaan houden onder de enorme druk uit de oliebron. En vergeet niet, BP controleert de informatiestroom. 

UPDATE 18/07: Inmiddels is duidelijk dat de tests die BP momenteel uitvoert niet het succes hebben die ze zouden moeten hebben.

De vereiste druk om te kunnen achterhalen of de bronbehuizing stabiel (dus niet onder de zeebodem gescheurd) is, wordt naar verwachting niet bereikt. Dat zou kunnen betekenen dat er inderdaad olie (en/of gassen) uit de zeebodem lekt.

Deze en andere video’s, geplukt van de BP-livestreams tijdens de huidige stresstests, zouden daar op kunnen wijzen:


Daarnaast zou er nu mogelijk methaan lekken uit één van de gesloten kleppen.

In Amerikaanse mainstream media wordt nu openlijk gespeculeerd over de inzet van een mini-nuke, een nachtmerrie-optie die BP in het geheim zou voorbereiden.

 Wordt op mijn eigen blog verder vervolgd.

UPDATE 18/07 23:59 : HET IS OFFICIEEL: ER SIJPELT OLIE VIA DE ZEEBODEM NAAR BOVEN, TEVENS VERMOEDEN VAN METHAAN- LEK, ALDUS EEN OVERHEIDSFUNCTIONARIS VIA AP
Meer updates via twitter.