>Scientology over de knie om schending privacy

>Journaliste Stella Braam ging, samen met twee collega-journalisten, voor Nieuwe Revu undercover bij de Scientology Kerk.

Zij ontdekten dat Scientology minstens 60.000, soms zeer gedetailleerde, dossiers heeft aangelegd van mensen in Nederland, die op welke manier dan ook met de zogenaamde “uitgeverij” Scientology te maken hebben gehad. Privacygevoelige gegevens zijn daarbij voor hen niet heilig.

‘Cursisten, stafleden, iedereen die met Scientology te maken heeft gehad, komen in een dossier. Ook mensen die hier een boek hebben gekocht,’ aldus het afdelingshoofd archief.

En passant blijkt het clubje zich ook niet aan basale cao-voorwaarden te houden voor haar personeel.

De SP, wiens Europese lijsttrekker Dennis de Jong eerder dit jaar door politieke tegenstanders nog geconfronteerd werd met weinig overtuigende pogingen om hem, door middel van enkele seconden youtube-video , als Scientology-propagandist neer te zetten, stelt n.a.v. van de bevindingen van Braam kamervragen. Kamerlid Arda Gerkens wil onder meer van minister Hirsch Ballin weten waarom het College Bescherming Persoonsgegevens (C.P.B.) niet ingrijpt, ondanks dat de kwestie wel bij hen bekend is.

“In de wet staat duidelijk waarvoor persoonsgegevens mogen worden verzameld, onder welke voorwaarden dat is toegestaan, en wat de rechten zijn van betrokkenen. De Scientologykerk overtreedt deze wet aan alle kanten en moet daar zo snel mogelijk mee stoppen.”

aldus het Kamerlid.