>Vertel de waarheid over de Oorlog tegen Terreur

>Een ingekomen bericht die hier natuurlijk thuishoort:

Beste vrienden,

Vraag rekenschap aan de verantwoordelijken! Teken de petitie voor een onafhankelijk onderzoek naar de oorlog tegen Terreur van Bush.

Deze week neemt de Senaat van de VS zijn eerste pogingen voor het oprichten van een onafhankelijke commissie over de Oorlog tegen Terreur van Bush — een openbaar onderzoek over foltering, gevangenzetting, afluisteren en onwettelijk overbrengen naar geheime gevangenissen rond de wereld. Dit is een belangrijke ontwikkeling, maar zoals verwacht, zijn er erg zenuwachtige en machtige belangen die dit willen verhinderen.

Een OnderzoeksCommissie is noodzakelijk om de ware toedracht van acht jaar verborgen zaken te onthullen, om rekenschap te vragen aan de verantwoordelijken en om te voorkomen dat dergelijk onrecht nog gebeurt. Het zou een sterk bewijs zijn dat de VS de schade wil herstellen op het vlak van de Mensenrechten tijdens de Bush periode.

Maar zonder een massale steunbetuiging wereldwijd en vanuit de VS, kunnen de VS Senatoren die daarvoor ijveren misschien niet de nodige stemmen verzamelen om deze commissie op te richten. Teken de petitie — die zal overhandigd worden aan het Gerechtelijk Comité van de Senaat voor ze nog deze week hun beslissing nemen — en help om een werkelijk grondig onderzoek te bekomen:

http://www.avaaz.org/nl/end_the_war_on_terror

Na 8 schadelijke jaren heeft deze campagne voor gerechtigheid heel wat op te klaren. Het verhoor van deze week zal duren tot ver in 2009, en terwijl deze petitie vordert, zullen onze stemmen bij elke gelegenheid overgemaakt worden aan zij die beslissen. Maar alles begint met een diep zoekende en onwrikbare OnderzoeksCommissie – niet alleen om een einde te maken aan straffeloosheid, maar om er voor te zorgen dat de ontvoeringen, doden en verdwijningen van Guantanamo nooit meer herhaald worden.

Zorgwekkend, maar de zo genoemde Oorlog tegen Terreur is nog niet voorbij. Vorige week beweerde Obama’s Departement van Justitie, zoals ook onder Bush gebeurde, dat gevangenen van de VS inrichtingen in Bagram, Afghanistan geen wettelijk recht hebben om hun gevangenzetting aan te vechten. Daarentegen, tijdens een belangrijke ommezwaai werd anderzijds aangekondigd dat de enige resterende ‘vechtende vijand’ op het grondgebied van de VS eindelijk zal beoordeeld worden door een burgerlijke rechtbank in de VS.

Deze tegenstrijdige beslissingen onthullen dat de VS Administratie nog steeds geen besluit genomen heeft. Nu is het tijd om een beslissing te nemen met een twee-partijen Commissie die het verleden achter ons laat en een Administratie vormt die zorgt voor de mensenrechten, die folteringen volledig verbiedt, die weigert om naar willekeur gevangen te nemen en de rechtsregels volgt in zijn bestrijding van het terrorisme en in al zijn wereldwijde overeenkomsten.

http://www.avaaz.org/nl/end_the_war_on_terror

Zo lang als het verkeerd handelen van de Bush periode verborgen blijft en dergelijke praktijken niet afgerekend worden of toegelaten blijven, zal wantrouwen en geweld tussen de landen blijven duren. Laten we hoopvolle zaden planten, en een overeengekomen aanbeveling begrijpen door deze donkere bladzijde van de geschiedenis te lezen vooraleer we ze omdraaien.

Met hoop,

Brett, Alice, Pascal, Ricken, Paula, Ben, Graziela, Paul, Iain, Milena, Veronique – en het volledige Avaaz team

Lijkt me voor Nederland ook geen slecht idee.