>Debat over mensenrechten Molukkers

> De mensenrechten op de Molukken worden ernstig geschonden. Tot nu toe sluit de wereld haar ogen hiervoor.

Daarom organiseert Moluccan Human Rights Committee op 21 juni 2008 een debat met als thema:

“ Eerbiedig de mensenrechten: dit geldt óók voor de Molukken ! ”

In de achterliggende maanden zijn in de Molukken een groot aantal aanhangers van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) gearresteerd, omdat zij op vreedzame wijze hun politieke overtuiging kenbaar hebben gemaakt.

Laatstelijk is op 29 juni 2007 een groep van 29 dansers, die een Molukse traditionele krijgsdans “Cakalele” hebben opgevoerd tijdens de Nationale Familiedag te Ambon gearresteerd. Zij hebben ten overstaan van de Indonesische president Yudhoyono de RMS-vlag getoond. Na hun arrestatie zijn zij op ernstige wijze mishandeld door leden van verschillende eenheden van het Indonesische leger en politie. Zij zijn vervolgens dagenlang door de speciale anti-terreureenheid “Densus 88” verhoord en tijdens de verhoren gemarteld.

De leden van de dansgroep zijn intussen tot absurd hoge gevangenisstraffen veroordeeld. De leider van de dansgroep Johan Teterissa is zelfs tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Johan Teterissa is in beroep gegaan tegen het vonnis en wordt in appel geassisteerd door de bekende mensenrechtenadvocaat Johnson Panjaitan. Deze advocaat heeft o.a. de verdediging gevoerd van Xanana Gusmao de vroegere verzetsleider van Oost-Timor.

Aan de kwestie van de Molukse gewetensgevangen is door de media nauwelijks aandacht geschonken. De Nederlandse regering en leden van het parlement, met uitzondering van de heer H.van Bommel van de SP, hebben geen enkele interesse getoond voor het lot van de Molukse gewetensgevangenen.

Betreurenswaardig is in het bijzonder, dat mensenrechtenorganisaties (Amnesty International, Human Rights Watch, Tapol) de ernstige schendingen van de universele rechten van de mens van de Molukse gevangenen niet hebben veroordeeld en geen enkele concrete actie hebben gevoerd ten behoeve van deze gevangenen. In totaal zijn er ruim 80 gewetensgevangenen gedetineerd op Ambon en Java. (o.a.Malang en Nusakembangan)

Het debat dient er dan ook toe de ernstige schending van de mensenrechten in de Molukken aan de orde te stellen en aandacht te vragen voor het lot van de slachtoffers. Behalve aandacht vragen voor de schending van de mensenrechten in de Molukken is het debat tevens bedoeld daadwerkelijke betrokkenheid en inzet van de politiek, mensenrechtenorganisaties en burgers te realiseren. Met als uiteindelijke doel een einde te maken aan de schending van de mensenrechten van RMS-aanhangers, die enkel op vreedzame wijze hun verlangens naar vrijheid en welvaart kenbaar maken.

Aan het debat zal ondermeer deelnemen de uit Indonesië afkomstige mensenrechtenadvocaat Johnson Panjaitan.

Tijdens het debat zal tevens een kort- in het geheim in de gevangenis opgenomen- gesprek met de Johan Teterissa worden vertoond in welk interview hij vertelt over de wijze waarop hij is gemarteld.

Wij nodigen u van harte uit aan het debat deel te nemen.

Thema van het debat : “Eerbiedig de mensenrechten: dit geldt óók voor de Molukken ! ”

Deelnemers aan het debat : Harry van Bommel (lid van de 2e Kamerfractie SP) Drs.Liem Soei Liong (afgevaardigde Tapol/Londen)
Mr.Johnson Panjaitan (advocaat J.Teterissa uit Jakarta)
Dr. Fridus Steijlen (onderzoeker KITLV te Leiden)
Mr.J.Wattilete (RMS-regering in ballingschap)

Wanneer : zaterdag 21 juni 2008
Tijdstip : 13.00 uur tot 17.00 uur
Waar : Politiek en cultureel centrum “de Balie”
Kleine Gartmanplantsoen 10
1017 RR Amsterdam
www.balie.nl

Toegang : €.10,00

Klik hier voor meer informatie over o.a. reserveringen

Zie ook:

Hyvers in actie voor Molukse politiek gevangene

NB: de vermeende breinen achter de bomaanslagen op Bali kregen “slechts” 15 jaar (hoe zou dat nou komen) , in tegenstelling tot de vreedzaam protesterende Molukkers. Johannis Teterissa kreeg levenslang… En vrijwel iedereen, behalve Harry van Bommel, zwijgt. Shame on us. J.