>Wat voor reden moeten we nú weer verzinnen om Iran aan te vallen?

>Op het eerste gezicht zou je kunnen zeggen dat met dit rapport de bodem onder de oorlogslobby is weggeslagen.

Maar je kunt je afvragen of de bewering dat Iran in 2003 is “gestopt” met haar “kernwapenprogramma” wellicht is bedoeld om een al te grote afgang voor het Witte Huis te besparen, nu de Amerikaanse oorlogsretoriek op lucht blijkt te zijn gebaseerd.

Uit het artikel “Irans nucleaire programma” op Zapruder.nl, met referenties naar o.a. Global Security:

Onduidelijkheden over het programma worden eind 2003 tussen de IAEA en Iran opgehelderd. Inderdaad heeft Iran gelogen over wanneer precies haar centrifuge-programma is opgestart. Al in de jaren tachtig blijkt Iran bouwtekeningen te hebben gekregen voor dergelijke apparaten. Ook beklaagt de IAEA zich over modificaties van Iran aan bepaalde “sites” die na lang aandringen konden worden geïnspecteerd. Iran verontschuldigd zich en beloofd beterschap en betere coöperatie.

Onder druk van de EU-3 werkgroep (Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland) besluit Iran haar verrijkingsprogramma in november 2004 op te schorten. De IAEA komt tegen die tijd met een rapport waarin wordt aangegeven op welke vlakken Iran te kort schiet binnen het non-proliferatie verdrag, maar concludeert dat Iran geen geheim wapenprogramma heeft. De EU-werkgroep onderhandelt verder met Iran, maar resultaten blijven uit. Er ontstaat een kat-en-muisspel tussen de EU en Iran wat in 2005 resulteert in het wederom opstarten van het verrijkingsprogramma door Iran. Nu wordt het land voor de veiligheidsraad van de Verenigde Naties gesleept. Stop met het programma of anders sancties.

Zoals bekend blijft Iran weigeren en in 2006 kondigt president Ahmadinejad aan dat het Iran voor het eerst gelukt is zelf uranium te verrijken. Tot 3.5%. Genoeg voor brandstof in een kerncentrale maar voor een atoombom zal het opgewerkt moeten worden tot 90%. Een proces dat vele duizenden centrifuges zal vergen. Een capaciteit dat Iran bij lange na niet heeft en wat vele jaren in beslag zal nemen om op te bouwen. Lees verder

Dat Israël het nu bekendgemaakte rapport afwijst, doet vrezen dat de oorlogsdreiging nog niet is geweken. Onlangs werd bekend dat Israëlische troepen trainen voor een nucleaire aanval op Iran. En wat zou de “begrijpende” president Bush doen als Israël Iran aanvalt?

En de lobby van de radicaalrechtse, pro-oorlog Israël-lobby reikt bijzonder ver, zoals Stephen Walt, John Mearsheimer, Tegenlicht en Ryan Dawson al eerder duidelijk maakten. Tot Barack Obama en Hillary Clinton aan toe.

Ik wens de Amerikanen veel wijsheid toe bij de volgende verkiezingen.

UPDATE: Olmert is niet blij en ziet in het rapport vooral een aanleiding voor hardere sancties tegen Iran.

Prime Minister Ehud Olmert said Tuesday that a new U.S. intelligence report finding that Tehran halted its development of a nuclear weapons demonstrates the need for tighter international sanctions in order to ensure the Islamic republic can never acquire nuclear weapons.

“We discussed this report with leaders of the [U.S.] administration,” Olmert told reporters. “It is vital to pursue efforts to prevent Iran from developing a capability like this and we will continue doing so along with our friends the United States.”

En Bush vindt (dus), hoe kan het eigenlijk anders, dat Iran óók zonder nukes een groot gevaar vormt. De wanhoop lijkt groot in het pro-oorlogskamp…

“Iran was dangerous, Iran is dangerous and Iran will be dangerous if they have the knowledge necessary to make a nuclear weapon,” Bush said, pointing out that Tehran continues to try to enrich uranium for civilian purposes and therefore develop technology that could be used for a weapon.