>In aansluiting op het bericht dat de Molukse activist Johanis Teterissa strafvermindering heeft gekregen, stelde Kamerlid Harry van Bommel de volgende vervolgvragen aan de minister van Buitenlandse Zaken:
Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse zaken over veroordeling vanwege vlagincident Molukken
1. Wat was de Indonesische reactie op uw interventie in de Mensenrechtenraad van de VN om de Indonesische wetgeving in lijn te brengen met de vigerende internationaalrechtelijke verplichtingen? (1)2. Hoe beoordeelt u in het licht van deze internationaalrechtelijke verplichtingen de straf in hoger beroep voor Johanis Teterissa tot 15 jaar nadat hij eerder tot levenslang was veroordeeld vanwege vlagincident op 29 juni 2007? Blijft u met mij van mening dat deze straf ook zorgwekkend is? (2) Bent u bereid dit oordeel aan de Indonesische autoriteiten over te brengen?
3. Is u bekend of de straffen van de andere deelnemers aan de vlagdans op 29 juni 2007 verlicht zijn? Bent u bereid er bij de Indonesische autoriteiten op aan te dringen de straffen te doen schrappen? Indien neen, waarom niet?
4. Hebt u kennisgenomen van videobeelden waarop is te zien dat deelnemers aan het vlagincident op 29 juni 2007 ernstig werden mishandeld? (3) Bent u met mij van mening dat de verantwoordelijke ambtenaren van politie- en veiligheidsdiensten, zoals die van Densus 88, hiervoor vervolgd moeten worden? Wilt u die opvatting aan de Indonesische autoriteiten overbrengen?
5. Is het juist dat in totaal 89 personen als politieke gevangenen in de Molukken gevangen zitten? (4) Bent u bereid er bij de Indonesische autoriteiten op aan te dringen hen in vrijheid te doen stellen? Deelt u mijn mening dat het in Indonesië schort aan het principe van fair trial? Zo ja, wat is de Indonesische houding op aandrang hierin verbetering te brengen?
6. Heeft u inmiddels een gesprek gehad met dhr Panjaitan, advocaat van dhr. Teterissa, en heeft dat gesprek bij u tot nieuwe inzichten geleid inzake aanhouding en behandeling van dhr. Teterissa en de overige arrestanten? Kunt u dat toelichten?
Bronnen:
1. Aanhangsel 2217, vergaderjaar 2007 – 2008, antwoord op vraag 4.
2. Idem, antwoord op vraag 1.
3. Netwerk, dinsdag 24 juni 2008 http://www.netwerk.tv/archief/7341439/3233/ Mensenrechtenschendingen_in_Indonesië.html
4. Nederlands Dagblad, 23 juni 2008, “Protest tegen Indonesisch ‘levenslang’ voor Molukker”.
Met dank aan Sylvia van Seram Press
Wordt ongetwijfeld vervolgd…
>In de afgelopen twaalf maanden zijn in Indonesië meer dan 300 kerken door fanatieke moslims verwoest. Het meest recente geval is het kerkgebouw van de Pinkstergemeente van Racangbuaya op West-Java, dat op 7 maart jl. door brand verwoest werd. Twee weken daarvoor werd op Java het gebouw van de evangelische gemeente in Cimahi tot op de grond toe platgebrand.De vandalistische activiteiten van extreme moslims richten zich voornamelijk tegen christenen en de Chinees-boeddhistische minderheid in Indonesië.
Voor een deel moest een aantal gemeenten voor dreigende gewelddadigheden geëvacueerd worden. Eind januari verwoestten islamitische fanatici in Rengasdenklok, ongeveer 50 kilometer van de hoofdstad Jakarta, zes kerken en twee boeddhistische tempels.
Rond Kerst vorig jaar werden in de stad Tasikmalaya (West Java) vier mensen gedood en vijftien gewond. Daarbij werden twaalf kerken vernield. In Situbondo waren kort daarvoor vijf christenen vermoord en 25 kerken en een boeddhistische tempel in brand gestoken.
Militante moslimorganisaties proberen de islam als verplichte religie in Indonesië in te voeren. De regering en gematigde islamitische leiders hebben de gewelddadigheden inmiddels veroordeeld. Officieel is in Indonesië de vrijheid van godsdienst vastgelegd in de grondwet. Ongeveer 87% van de bevolking (190 miljoen zielen) is moslim. Tien procent behoort tot het christendom, echter op sommige eilanden zoals Flores is dat percentage meer dan 80% van de bevolking. Het boeddhisme wordt door minder dan 1% van de bevolking aangehangen.
Tijdens de rellen [in 2007] waarbij moslim extremisten verscheidene regeringsgebouwen, fabrieken, banken en scholen verwoestten, werden twee echtparen levend in hun auto verbrand. Daarbij riepen de moslim jongeren dat er zich in de toekomst geen christenen meer in het gebied mogen vertonen noch christelijke samenkomsten gehouden worden.
In totaal zijn in Indonesië volgens schattingen van christelijke organisaties in de afgelopen twee jaar ongeveer 1300 kerkgebouwen zwaar beschadigd.