De SP is haar tegenwoordig te conservatief. Dat mag natuurlijk, ik denk dat een deel van haar achterban ook inderdaad meer op heeft met het liberalisme van D’66 dan het socialisme van de SP. Wat wel verbaast, is de snelheid waarmee GroenLinks afscheid neemt van de SP. Want was het niet in 2006 nog, dat ze openlijk pleitte voor linkse samenwerking met PVDA en SP?
Nu dus niet meer. De PVDA dient afstand te nemen van de SP, zodat na de verkiezingen een paars-plus kabinet kan worden gevormd. Want dat is progressief. Een term die mijns inziens nogal wordt misbruikt, waarover later meer.
De paarse kabinetten van PVDA, VVD en D’66 kenmerkten zich door, zoals dat door het toenmalige GroenLinks en SP werd genoemd, het ‘uitverkopen van de beschaving’. Nutsdiensten werden geprivatiseerd, er ging minder geld naar onderwijs (D’66 onderwijspartij?), zorg en de cultuursector. De inkomensverschillen werden groter en de bankensector werd verder vrij gelaten. En het integratievraagstuk? Dat zou allemaal vanzelf wel goed komen. Zeggen dat mensen die hier komen werken, wonen en een bestaan willen opbouwen, de taal moeten leren was ‘not done’. Daar plukken we nu de wrange vruchten van. De tegenstellingen in de maatschappij zijn hedentendage groter dan ze lange tijd zijn geweest. Aan de armoede onder kinderen werd nagenoeg niets gedaan. Nu wil Femke Halsema deel uitmaken van zo’n paars kabinet. Is dat dan progressief?
Natuurlijk zal mevrouw Halsema hier tegenin brengen dat onder een kabinet met steun van GroenLinks, de armoede niet zal groeien, en ik geloof direct dat dat voor haar een belangrijk punt is. Maar is dat echt zo aannemelijk, als je in plaatsneemt in een kabinet met D’66 en VVD? Ik vind dat moeilijk te geloven.
Halsema vraagt de PVDA te kiezen voor een progressieve samenwerking met D’66 en GroenLinks, en niet de SP. Steevast noemt ze het vasthouden aan de AOW-leeftijd, het niet willen flexibiliseren van de arbeidsmarkt en het vasthouden aan de duur van de WW conservatief, terwijl er voor al deze zaken hard is gestreden door progressieve krachten, onder andere door partijen waar GroenLinks uit is voortgekomen.
De term conservatief is wat mij betreft op zijn plaats wanneer een partij, tegen beter weten in, blijft vasthouden aan oude dogma’s. Dat lijkt mij in dit geval niet op zijn plaats. Zo is er bewijs dat flexibilisering van de arbeidsmarkt;
Zo is ook bewezen dat de AOW-leeftijd financieel onnodig is:
“Verder is de vergrijzing allerminst onbetaalbaar. Weliswaar nemen de kosten voor de AOW navenant toe met de stijging van het aantal 65-plussers van 2,5 naar 4 miljoen, maar het gaat straks om 65-plussers met een gemiddeld veel hoger pensioen. Volgens het CPB zijn de extra belastingopbrengsten van deze mensen gelijk aan de extra kosten voor de AOW.”
De SP heeft, met betrekking tot bovenstaande onderwerpen, andere ideeën dan GroenLinks, en is daarom volgens Femke Halsema niet ‘hervormingsgezind’. Ik wil haar aanraden het verkiezingsprogramma nog eens te lezen. Daar valt te lezen dat de SP hervormingen wil op het gebied van;
- de financiële sector;
- de economie;
- de inkomensverdeling;
- de energievoorziening;
- de internationale rechtsorde;
- de zorg;
- democratische verhoudingen;
- het openbaar vervoer.
En zo kan ik nog een hele tijd doorgaan. Dat lijkt mij behoorlijk hervormingsgezind en progressief. Op al deze punten kunnen GroenLinks en de SP dan ook prima door één deur. Toch besluit ze die deur dicht te gooien en een progressief blok van de drie linkse partijen onmogelijk te maken.
Groenlinks is, in de woorden van Femke Halsema, een ‘partij met idealen, op zoek naar macht’. Wat mij betreft vooral dat laatste.
>Femke Halsma & Groenlinks/ -rechts (doorhalen wat niet van toepassing is):
Dubbelplus-Progressief.
Je moet er maar op komen/ durven (i.h.k.v. lef hebben enzo) …
gr. Arnoud
>Femke Halsma & Groenlinks/ -rechts (doorhalen wat niet van toepassing is):
Dubbelplus-Progressief.
Je moet er maar op komen/ durven (i.h.k.v. lef hebben enzo) …
gr. Arnoud
>Mijn complimenten, Rob, ben het hierin gewoon helemaal eens met je. Halsema lijkt zich vooral als liberaal en anti- SP te willen profileren,om na haar politieke afscheid salonfähig te zijn voor een leuk commissariaatje of iets dergelijks. Dat zegt mijn intuïtie me tenminste 😉
Ik vind de SP stukken hervormingsgezinder dan Groen Links, en daarmee progressiever.Als Halsema dat "conservatief" vindt, en de Paarse droom "progressief", dan ben ik liever een trotse conservatief. We hoeven maar naar de ontwikkelingen rond TNT,thuiszorg, Wajong, HTM, AOW, Heuvellandlijn en ProRail te kijken om dat te onderschrijven.
Neemt niet weg dat het voor mij niet allemaal rozeschijn en manegeur is voor wat betreft de SP.
Ewout Irrgang tweette laatst dat herinvoering van de goudstandaard het laatste is wat hij wilt.Toen ik hem daarover bevroeg verwees hij me naar de bekende 30 SP-voorstellen om de kredietcrisis aan te pakken.
Die voorstellen kan ik me op zich, grotendeels, aardig in vinden.
(al vind ik het beter om in aanpassing aan klimaatverandering te investeren dan te proberen deze te bestrijden, maar goed, off topic)
Voor nu is het een pleidooi voor een terugkeer naar het Rijnlandse model,aangevuld met meer controle op de financiële markten en partijen.
Maar mijn bezwaar is wel dat het in de kern nog uitgaat van behoud van het bestaande monetaire systeem. We weten echter van de sociaaldemocratie dat dit op termijn, binnen de bestaande structuren, niet houdbaar is, aangezien het geld naar boven zal stromen, en niet naar beneden, waar de scherpe kantjes afgeschaafd worden.
Letterlijk staat er in die voorstellen zelfs: "Het is in publiek belang dat de financiële infrastructuur veiliggesteld wordt."
Ik denk dat die tijd geweest is. Het publiek zal in de komende jaren zelf nieuwe infrastructuren opzetten. De SP-economen zouden er goed aan doen om op te anticiperen, is ook in belang van de achterban 😉
Jammer genoeg heb ik geen reactie meer teruggekregen van Ewout. Hopelijk leest hij wel http://www.stopdebank.nl
Hoe dan ook: blijf posten! 😉
>A propos, met zulke kwaliteitsverhalen als gastblog kan ik beter mijn eigen blogaspiraties aan de wilgen hangen :S
>"A propos, met zulke kwaliteitsverhalen als gastblog kan ik beter mijn eigen blogaspiraties aan de wilgen hangen :S"
Haha John. Erg aardig, maar als je het maar laat!
Ik lees je blog al jaren met plezier, en dat zou ik graag zo willen houden. Zo ongeveer sinds de Zeitgeist-films, of iets eerder, sinds de aanslagen op het World Trade Center, zoek ik nieuws
dat minder mainstream is. Al sindsdien is jouw blog één van mijn bronnen van informatie, én inspiratie!
Daarvoor dank ik jou, namens iedereen die niet alleen MSM wil lezen.
>@johnito vlak de kracht van het reageren niet uit 🙂 Als Rob een goed stuk schrijft, -dat doet hij nu eenmaal- en jij een goede reactie aansluitend daarop, is dat alléén al een stukje blog in its own right natuurlijk 🙂