>Fortis Bank Nederland, plus ABN Amro Nederland, ABN Amro Verzekeringen, Fortis Corporate Insurance en Fortis ASR worden alsnog geheel genationaliseerd, voor 16.8 miljard euro. RTLZ
Inmiddels ben ik er van overtuigd geraakt dat er meer moet gebeuren. Zie vervolg hieronder inclusief reacties.
Vergeten is alweer dat het kapitalistisch bolwerk IMF in maart jl. al opriep tot het inzetten van publiek geld om privaat veroorzaakte schade te repareren. Diefstal? Ja. Ook al is het zo dat de staat dit geld van de kapitaalmarkt leent. De kapitaalmarkt waar de problemen eigenlijk zo’n beetje aan ontsproten zijn. De kapitaalmarkt die dit geld toch ook nog wel terug zal willen. Met rente. De kapitaalmarkt die goeddeels uit niet bestaand kapitaal bestaat.
En daarom vind ik dat Fortis van de beurs af moet. Nu zéker.Link
UPDATE: Als reactie op een comment van Yelamdenu hieronder schreef ik:
Ik zou daarop willen aanvullen dat het “financiële tuig” hierop van mij voor de volle 100% aangeslagen mag worden, al zal dat nooit voldoende opleveren.
De volgende vraag is dan: hoe gaan we het probleem structureel oplossen? Want tot nu toe hoor ik, voor wat Fortis betreft, zowel loftuitingen als kritiek in de marge op politici, waaronder van mij zelf. Ik heb ook genoeg analyses gezien waarin duidelijk wordt dat de huidige wereldwijde crisis onvermijdelijk was. Akkoord. Mee eens.
Maar wie gaan er praktische stappen zetten om een alternatief te bedenken en te implementeren voor het huidige financiële systeem?
Dát is wat ik eigenlijk zou willen horen, lezen en zien gebeuren in actieland.
Daarom heb ik jullie dus om hulp gevraagd.
Want:
Even los van de blame game, waar we met z’n allen graag, en niet geheel onterecht, aan mee doen, zou ik graag eens structurele oplossingen zien.
Vast staat dat het financiële systeem niet deugt. Dus wie ontwerpt een gezond alternatief voor Nederland? En waar moet die aan voldoen, zowel in economische als in menselijke zin? Wie gaat dat bepalen? En hoe moet het er door komen?
Ik liep vandaag door een straat, en ik ben een man. Dus beschouw dit even als vragen die bij de willekeurige man in de straat spelen, en die de grote antwoorden op de nog grotere vragen óók even niet weet.
Tuurlijk wil ik wel schuldigen aanwijzen, maar dan wát? Dan hebben we een jail vol white collar criminals, in het gunstigste geval. Structureel is er dan echter nog steeds niets opgelost, behalve nog meer geld 😉
Ik word een beetje moe van alle analyses en al ons activistische geleuter over “die en die waarschuwden ons al voor dit en dat maar niemand wilde luisteren, en hullie moeten gestraft worden!”
Niet dat ik het iemand (inclusief mezelf) kwalijk neem, maar echt verder komen we er niet mee, sterker nog, we lopen elkaar vooral verder de put in te schrijven, en dat kan niet de bedoeling zijn, toch? Want dat zou betekenen dat de banksters gewonnen hebben.
Laten we dus eens concreet worden.
Wie gooit er een balletje op?
Zelf denk ik, voor de korte termijn, dat de nadruk voor Fortis/ABN weer op sparen moet komen te liggen, en als er al mee belegd wordt: doe het dan met reëel bestaand geld, in nuttige zaken.
En geef de rekeninghouders en werknemers van alle banken, om te beginnen met Fortis/ABN, substantiële democratische invloed op het beleid, de structuur en de koers van de bank. Dat is het minste wat we als betalend volk mogen verlangen van Bos.
UPDATE: Yelamdenu gooit een balletje op bij Zapruder, en stelt een rentevrij monetair stelsel voor.
En mijn comment
Edited October 6th
>Johnito, dit is niet echt iets om te steunen, het is pure oplichterij. Laat de banken in de st***nt zakken en dweil de rotzooi alleen op voor de slachtoffers die er echt mee aan de bedelstaf raken. Dat lijkt me een stuk goedkoper dan het inflatoire effect van tientallen miljarden geïnjecteerde €€. Het is ook een levensgevaarlijk voorbeeld. Voor de banken en voor andere overheden. In feite geef je het financiële tuig zo carte blanche. Alle Europese burgers, iedereen die het met euro’s moet stellen, betaalt mee (in inflatie) aan deze zwendel van de Nederlandse overheid.
>Mjah, ik heb zo mijn reserves, H. Noteer wel dat ik dit bijna 24 uur geleden als eerste reactie schreef 😉
Ik kom vast nog wel met een definitieve reactie.
>Blijft overigens wel staan: áls je een bank (of een andere financiële instelling) nationaliseert, dan vind ik niet dat deze onderhevig mag zijn aan beursschommelingen. Juist omdat ons geld er in zit. Overigens schreef ik in een eerder blog deze week mijn reactie op de stelling van Ewout Irrgang:
Ewout Irrgang:
Wouter Bos had een belang van 51% in Fortis moeten nemen, in plaats van de 49% nu.
Op zich ben ik het eens met je stelling, Ewout. Maar toch vind ik dat je (de SP) dit reddingsplan keihard had moeten afwijzen. Nu wordt er met óns geld een beursgenoteerd bedrijf gered, en met gemeenschapsgeld gewoon doorgegokt.
Daar ben ik faliekant op tegen. Fortis had eerst van de beurs moeten worden teruggetrokken, en daarna 51 % of gewoon géén redding. “Fortis van de beurs af” zou m.i. dan nu ook de inzet in het Kamerdebat moeten worden, voor wat betreft de SP.
En verder: waar gaat dit eindigen? Straks komen er meer banken in de problemen, om het nog maar niet over de pensioenfondsen te hebben. Moeten we hen óók gaan redden?
—
(Waarbij ik 51% als minimum beschouwde trouwens)
Ik zou daarop willen aanvullen dat het “financiële tuig” hierop van mij voor de volle 100% aangeslagen mag worden, al zal dat nooit voldoende opleveren.
De volgende vraag is dan: hoe gaan we het probleem structureel oplossen? Want tot nu toe hoor ik, voor wat Fortis betreft, zowel loftuitingen als kritiek in de marge op politici, waaronder van mij zelf. Ik heb ook genoeg analyses gezien waarin duidelijk wordt dat de huidige wereldwijde crisis onvermijdelijk was. Akkoord. Mee eens.
Maar wie gaan er praktische stappen zetten om een alternatief te bedenken en te implementeren voor het huidige financiële systeem?
Dát is wat ik eigenlijk zou willen horen, lezen en zien gebeuren in actieland 🙂
>Hoe gaat zo’n overname dan? Worden alle aandeelhouders verplicht om hun aandelen af te staan? en tegen welke prijs dan?
>Diezelfde vraag kan natuurlijk gesteld worden over de rekeninghouders, exclusiv?
Yelamdenu pleit voor de invoering van een rentevrij monetair systeem, zonder fractional reserve banking. Reëel bestaand geld, reëel bestaande diensten en goederen.
Ik ben daar zonder meer voor, al zie ik problemen in de manier en het tijdspad waarin deze ingevoerd zou moeten worden.
Zoals de onvermijdelijke bankrun, op het moment dat fractionele reserves worden verboden. Simpelweg omdat het geld van de spaarders er niet “echt” is. Iemand zal daarvoor moeten opdraaien. En wat mij betreft is dat niet het gros van de gewone bevolking.
In aansluiting op wat ik in mijn blog schrijf, neig ik daarom naar een poging tot geleidelijke invoering, door middel van Fortis.
Nu Fortis is genationaliseerd zou ik zeggen: richt om te beginnen die bank in als een bank die zonder rente en fractionele reserves werkt. En haal het van de beurs af, om nog maar eens een persoonlijk stokpaardje van stal te halen.
Maar of dat op een soepele manier zal lukken valt te betwijfelen. Zoals ook Yelamdenu op Zapruder in een comment schrijft, zijn er bijzonder grote belangen te verliezen aan de top. En we weten dat die tot alles bereid zijn om een systeem in stand te houden waarin de lusten voor hen zijn en de lasten voor ons.
De VS verloor een belangrijk “bezwaar” tegen de geplande aanval op Irak, toen Saddam Hoessein in November 2000 besloot euro’s te vragen in plaats van dollars, voor de uitvoer van Iraakse olie. Ineens was Saddam bevriend met Al Qaeda..zo dienden wij een jaar later te geloven.
Nu gaat het me natuurlijk te ver om Saddam hier als held op te voeren, maar ik neem aan dat je je kunt voorstellen wat er gebeurt als écht invloedrijke mensen gaan oproepen tot een drastische hervorming van het monetaire systeem, zoals bijvoorbeeld voorgesteld door Yelamdenu.
>”En we weten dat die tot alles bereid zijn om een systeem in stand te houden waarin de lusten voor hen zijn en de lasten voor ons.”
Hierbij heb ik het overigens niet zozeer over de Fortis-top, voor de duidelijkheid.
Ik vind dit trouwens wel een zinnig voorstel.