>Nog meer leugens over Uruzgan

>Gisteren kondigde het kabinet aan dat er twee extra pelotons militairen naar Uruzgan in Afghanistan gestuurd zullen worden.

Kamerlid Harry van Bommel vraagt zich vandaag af of minister Bot gisteren tegen de Kamer heeft gelogen:

“Gistermiddag heeft minister Bot mij in de Tweede Kamer nog verzekerd dat er geen extra troepen naar Uruzgan gaan. Zijn woorden zijn nog niet koud of teletekst bericht dat hij heeft staan liegen.”

Van Bommel zal komende dinsdag in het vragenuurtje de kwestie aan de orde stellen.

Het is overigens niet de eerste keer dat er omtrent Uruzgan gebruik wordt gemaakt van list en bedrog, door het kabinet:

Uruzgan; Kill and Destroy missie voor Shell (met dank aan Hannus voor de tip)

Nederland werd vakkundig om de tuin geleid in aanloop naar het besluit troepen te sturen naar Uruzgan. Het echte motief voor de inval in Afghanistan wordt tot op de dag van vandaag nog altijd verheimelijkt. De regering bestempelde cruciale informatie tot geheim, zoals het feit dat Koninklijke Shell belang had bij de uitzending van troepen en de inlichtingenrapporten uit Afghanistan waaruit de ware aard van de missie opgemaakt kon worden. Een open en eerlijk publiek debat werd zo gesmoord. De wijze waarop de missie in Uruzgan zich ontplooit verschilt nu reeds fundamenteel van een ‘peacekeeping’ mission zoals beschreven in de brief van 22 december van de regering.

Wat voor motieven steken er achter de Nederlandse missie in Uruzgan?

Het sturen van Nederlandse troepen naar Uruzgan – de grootste en duurste Nederlandse militaire operatie van de laatste vijftig jaar – zou je, met een beetje goede wil, kunnen zien als de eerste beleidsdaad van Wouter Bos als minister-president. Zo deed hij het ons zelf tenminste graag voorkomen.

Om even de herinnering op te frissen: Rond de jaarwisseling verkeerde het Nederlandse politieke wereldje in rep en roer. De regering was niet bij machte een meerderheid te creëren voor het uitzenden van troepen en D66 maakte de poppenkast compleet door te dreigen met een kabinetscrisis indien het omstreden besluit toch zou worden genomen. Lees verder

Zie ook dit log uit februari, en deze uitzending van Zembla, en oh ja: hoe komt het ook al weer dat we daar militairen heenzenden?

UPDATE: Uruzgan ongecensureerd op Zapruder

  • LPF steunt JSF
  • Eindelijk erkenning
  • Lingo belangrijker dan dictatoriale bondgenoot?
  • Globalisering:McLibel – Two People Who Wouldnt Say Sorry (2005)
  • Globalisering: Working Poor
  • 911Bedrog: ALL THE PROOF YOU NEED!