>Vragen over stemcomputers

>Eerder zagen we al dat de fraudegevoeligheid van de Amerikaanse Diebold stemcomputers groot was.

Gisteren zond Tros Radar een item over de (on)betrouwbaarheid van de Nederlandse stemcomputers (van het bedrijf Nedap) uit.

Naar aanleiding van het Amerikaanse rapport The Machinery of Democracy (pdf) en onderzoeken van de Ierse overheidscommissie stelt het SP Kamerlid Ewout Irrgang nu de volgende vragen aan de Minister van Binnelandse Zaken en Koninkrijksrelaties:

1. Is de minister op de hoogte van het rapport The Machinery of Democracy over de risico’s van elektronisch stemmen? (2006)

2. Is de minister op de hoogte van de bevindingen van de Ierse commissie voor elektronisch stemmen?

3. In hoeverre zijn volgens de minister de bevindingen in de rapporten van toepassing op de in Nederland gebruikte stemmachines?

4. Is de minister bereid om een commissie in te stellen die de risico’s van het huidige systeem van elektronisch stemmen in Nederland onderzoekt? Zo nee, waarom niet?

5. Is de minister bereid om nog voor 22 november de papieren controle stem, de zogeheten ‘paper trail’ in te voeren, zodat fysieke hertelling van de stemmen mogelijk blijft? Zo nee, waarom niet?

6. Is de minister bereid om voor 22 november ervoor te zorgen dat de Kiesraad toegang heeft tot de broncode van de gebruikte stemmachines zodat er ten alle tijde inzicht is in de verwerking van de stemmen? Zo nee, waarom niet.

De minister gaat mij niet wijsmaken dat het instellen van een papertrail, zoals dat in verschillende Amerikaanse staten verplicht is geworden, niet mogelijk is op 22 november. -J.

  • Vragen over stemcomputers
  • Clinton wast FOX-interviewer de oren
  • 911Bedrog: Ik wil niet veel zeggen maar…
  • False Flag-alarm: Adnan Al-Shukri Juma