Radicalisering en Cees Zweistra

Ik val, in de definitie van filosoof Cees Zweistra, waarschijnlijk in de categorie (voormalige) klassieke complotdenkers. Ik ben ontsnapt. Om vervolgens te ontdekken dat ik, gerekend naar de huidige maatstaven, nogal gematigd was. Frustrerend.

Vooral ook omdat de radicalisering zich niet alleen tot ‘wappies’ beperkt, maar zich ook onder, hoe zal ik het zeggen, anti-wappies voor doet. Tamelijk schokkend om te zien dat ‘zero covid‘ in sommige anti-wappiekringen op dezelfde hoop gegooid wordt (zie comments) als de onzin die door Viruswaanzin of Baudet wordt verspreid. Terwijl het eigenlijk niet veel meer is dan hetgeen de WHO en ECDC nastreven (en Nederland nalaat).

Tegelijkertijd denk ik niet dat de benadering van Zweistra de juiste benadering is. Hooguit naar de leidende, van donaties en belastinggeld profiterende figuren toe. Maar voor een flink deel van de aanhang zal dit alleen maar radicalisering aanwakkeren.

Uit eigen ervaring stel ik: niet ridiculiseren maar deradicaliseren.

Daarvoor is dit keer wellicht meer nodig dan confrontatie met persoonlijke problemen en negatieve ervaringen, die als trigger kunnen werken voor allerlei soorten radicalisering.

Zonder het wegnemen van de voedingsbodem voor de corona complottheorieën, zal het erger worden. En die voedingsbodem ligt in de Nederlandse coronastrategie. Die gericht is op het tegen elkaar uitspelen van mensen door tegenstrijdige, ontoereikende en onwetenschappelijke maatregelen waarmee de maatschappelijke samenhang wordt gesloopt, in plaats van een virus te slopen dat op zijn beurt mensen sloopt.

Aan de Nederlandse berichtgeving zul je het niet merken. Maar in internationale ogen staan we er gewoon slecht op. En dat is terecht. Vergeet niet dat de Nederlandse strategie geleid wordt door iemand die niet ‘gelooft’ in het nut van mondkapjes. Ondanks talloze bewijzen voor het tegendeel.

 

 

 

Die slag was al door de viruswaanzinnigen gewonnen voordat Willem Engel überhaupt een factor van betekenis werd. En dat terwijl ras-leugenaar Thierry Baudet toen nog een Chinese stijl aanpak eiste.


 

 

 

De rest is geschiedenis. Laten we die weer de goede kant op sturen. En nee, dat is niet leren leven met het virus.