Woede en verdriet om #MH17 zijn terecht, maar baseer ze niet op fabels (met updates)

Opmerking vooraf: deze blogpost wordt HIER dagelijks geupdate. Gelieve bij plaatsing op andere websites hier rekening mee te houden. –  Non-Dutch readers: hit the translation button in the sidebar, or underneath the post –  You can find daily updates to this blogpost HERE – Johnito 29/07

De aanslag op vlucht MH17 van Malaysian Airlines, waarbij 298 mensen om het leven kwamen, heeft  in Nederland zeer veel mensen persoonlijk geraakt. Onder de passagiers waren namelijk 193 landgenoten te betreuren, die op 23 juli 2014, tijdens de dag van nationale rouw, massaal werden herdacht.

Ook op mijn werk zetten we tegen 16:00 alle machines even uit, om een minuut stilte voor de slachtoffers in acht te nemen. Ik vond het een indrukwekkend moment, en los van de schuldvraag omtrent de aanslag, vind ik het zonder meer terecht dat we stil hebben gestaan bij het verdriet dat de nabestaanden is aangedaan. Eerder op woensdag kondigde ik op Facebook en Diaspora aan dat ik de rest van de dag geen posts zou delen omtrent de situatie in Oekraïne, omdat naar mijn gevoel er een tijd van bezinning, en een tijd voor debat hoort te zijn.

Wat mij betreft is het nu tijd voor een publiek debat over de aanslag, maar zéker ook over het voortraject en de omstandigheden waarin deze tragedie zich heeft voltrokken. Eerlijk gezegd is het zelfs maanden óver tijd, aangezien aan de publieke opinie duidelijk te merken is dat we, voor wat betreft de schuldvraag, opzichtig in een bepaalde richting worden geduwd.

De Russische president Poetin en/of de ‘pro-Russische separatisten’ hebben het gedaan, zo dienen wij te geloven, ongeacht of daar afdoende bewijzen voor zijn, en zonder ook maar serieus de vraag te stellen of zij er maar enig belang bij hebben.

De manier waarop door veel media de publieke opinie gestuurd wordt, gaat ver, héél erg ver. RTL Nieuws presteerde het zelfs om essentiële onderdelen van de volgende uitspraak van een rouwende nabestaande weg te knippen:

‘Zeer bedankt meneer Poetin, leiders seperatisten of Oekraïnse regering voor het vermoorden van mijn lieve en enige kind.’

Dit veranderde RTL Nieuws in de volgende kop:

Selectie_001

Toch wel een heel groot verschil met de strekking van het origineel, al wordt de getroffen vader in de rest van het artikel dan weer wel correct geciteerd.

Maar het lijdt geen twijfel dat de kop het belangrijkste is dat blijft hangen in de hoofden van lezers. Dat over de rug van slachtoffers en nabestaanden voor ons wordt bepaald wie de daders zullen zijn, vind ik echter te bizar voor woorden, en dan druk ik me wel héél voorzichtig uit. ‘Schofterig’ is misschien meer van toepassing.

Overigens heb ik RTL onlangs ook nog aangesproken op hun schijnheilige berichtgeving over een incident met hakenkruizen tijdens een pro-Gaza protest in Den Haag, afgezet tegen hun poeslieve berichtgeving over de fascistische hordes in zowel het Europese parlement als Oekraïne. Lees het hier.

Selectie_004Ik hoor u al denken: ‘Fascistische hordes in Oekraïne? Bedoel je die pro-Russische separatisten?’

Ehm, nee dus. Mocht die vraag inderdaad in je opgekomen zijn, of iets van die strekking, dan laat dat precies zien hoe groot het informatiegat is over de situatie in Oekraïne. En ik twijfel er geen moment aan dat dit zijn weerslag heeft op de manier van berichtgeven over de MH17, en vooral over de  vraag wie verantwoordelijk is.

Opvallend is dat, vanaf het moment dat het nieuws over de vliegramp brak, door media en politici in de VS en de EU scherp werd ingezet op het dehumaniseren en framen van de rebellen in Oost-Oekraïne. Waarmee eventuele bewijzen voor de verantwoordelijkheid van rebellen voor de publieke opinie automatisch irrelevant worden. Je zou een parallel kunnen trekken met het dehumaniseren van Palestijnen in Gaza, door o.a. minister Frans Timmermans, die ook rondom Oekraïne een extreem kwalijke rol speelt. Dat wordt later in deze post duidelijk.

Frappant is ook de morele verontwaardiging over een FIFA-feestje ter gelegenheid van de opening van een WK-stadion. Hierbij was de Russische president Putin aanwezig. Emotioneel gezien is de woede begrijpelijk, zeker voor wat betreft de nabestaanden van de MH17-slachtoffers, en het laat ook zien dat zowel FIFA als Putin hier een empathisch gebrek hebben.  Maar je kunt je serieus afvragen of die woede vooral is ontstaan omdat de beschuldigende vinger van meet af aan richting de ‘pro-Russische separatisten’ is gegaan, en daarmee ook richting Rusland zelf. Ook al zijn daarvoor nauwelijks concrete aanwijzingen, laat staan bewijzen. Maar daarover later meer.

De Duitse CDU-politicus Füchs presteerde het ondertussen om dit te roepen:

  “Een land dat niet eens kan garanderen dat vliegtuigen probleemloos kunnen overvliegen, zou geen WK moeten organiseren”  

Dat de EU (inclusief Duitsland) het rampgebied nog steeds als grondgebied van Oekraïne beschouwt, en derhalve alléén het regime in Oekraïne die garantie moet kunnen geven, zullen we verder maar vergeten.

Wat FIFA betreft: wanneer je tijdens het WK van dit jaar op social media iets zei over de flagrante mensenrechtenschendingen in Brazilië, ten behoeve van het toernooi, kon je rekenen op virtuele lynchpartijen, ontvriendingen, en opmerkingen als ‘Hou op met dat gezeur, laat ons nu even genieten, we lossen dat later wel op.’ Dat waren dan enkele tijdelijk even niet zo sociale activisten, voor wie voetbal, als het erop aankomt,  blijkbaar toch echt boven alles gaat. Alsof de onvrijwillig dakloze families uit de favela’s daar iets mee opschoten, laat staan de doden die te betreuren vielen door het beruchte Braziliaanse politiegeweld. Erg veel verontwaardiging was er, buiten enkele internationale alternatieve websites en progressieve nieuwswebsites, niet over te vinden. De verontwaardiging over het FIFA/Putin-feestje komt op mij dan ook nogal gehyped over, passend in het principe van, zoals Paul Craig Roberts het uitdrukt, ‘Guilt By Insinuation.’

Maar goed, ik dwaal af. Het ging over die door mij genoemde fascistische hordes. Daar gaan we vanzelf komen. Eerst ga ik dieper in op de manier waarop de ‘pro-Russische separatisten’ gedehumaniseerd worden, teneinde de neuzen in de publieke opinie dezelfde kant op te krijgen, namelijk richting rebellen en Rusland.

Zomaar een greep uit de talloze, vaak ongefundeerde insinuaties:

De rebellen zouden bezittingen van de slachtoffers in het rampgebied plunderen.

De rebellen zouden met de zwarte dozen hebben geknoeid, aldus de vice-premier in het (zojuist uiteengevallen) regime van Oekraïne, Volodomyr Groysman. Klopt niet.

De gestolen trouwring: is een hoax.

De knuffelbeer als trofee voor een barbaarse pro-Russische separatistische terroristische rebel: ook een hoax (het kostte me opvallend veel moeite om dit NOS-artikel via zoekmachines terug te vinden)

Creditcard van slachtoffer zou zijn misbruikt.Diens zwager ontkent dit.

Er zou door rebellen gerommeld zijn met de lichamen, en geprobeerd zijn om ‘bewijsmateriaal te laten verdwijnen.’  Wederom: hoax.

Ondertussen gebruikte onze minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans,  juist een aantal van deze, door mainstream media in Oekraïne gepushte leugens in zijn veelgeprezen ‘krachtige’ en ‘emotionele’ toespraak tot de VN: hij noemde daar de rebel die een trouwring in een doosje stopte, zelfs een ’thug’, terwijl uit de originele video toch écht iets heel anders blijkt.

Zie hier:


Nu zou je natuurlijk kunnen zeggen dat hij niet alle informatie had, en zo tot deze conclusie kwam.

Maar het spijt me, dat kan ik zelf moeilijk geloven. Mijn vertrouwen in de goede bedoelingen van Timmermans is al in mei, voor zover dat na eerdere affaires nog mogelijk was, voorgoed verdwenen. En ik zal laten zien waarom.

Maar eerst nog een paar hoaxes, die als feiten in de media worden gepresenteerd:

De rebellen zijn terroristen, althans, volgens de leiders in Kiev en hun propagandamachines. Zouden de Maleisische experts, onderweg naar de rampplek, daar óók zo over denken, nadat ze er getuige van waren dat de rebellen ongewapende burgers probeerden te beschermen tegen aanvallen van regime-troepen?

Een vooraanstaande rebellenleider, Aleksander Khodakovsky, zou hebben toegegeven dat de rebellen in het bezit waren van het BUK-raketsysteem, waarmee ‘vermoedelijk het toestel van Malaysian Airlines is neergeschoten.’ Ook zou hij hebben toegegeven dat de installatie, na de aanslag, mogelijk terug naar Rusland is gesmokkeld om bewijzen weg te werken. In werkelijkheid heeft hij dat helemaal NIET toegegeven, maar had hij het over de juridische implicaties van een theoretisch scenario. En dat is dan ‘bewijs’ voor de betrokkenheid van de rebellen: zie het complete filmpje met wat Khodakovsky werkelijk heeft verteld, en schakel de ondertiteling in. Dat maakt het beter te begrijpen. Totaal andere strekking dan via de media naar buiten is gekomen. Maar goed, wie geeft er nog om feiten?


Dan was er nog een video opgedoken waarin een BUK-installatie richting Rusland zou worden getransporteerd, met twee ontbrekende raketten.

Dit zou dan ‘bewijs’ zijn dat de rebellen, gesteund door de Russen, de aanslag hebben gepleegd. Ook dit verhaal is echter debunked. De video is namelijk gemaakt in Krasnoarmiysk, een plaats gelegen in door Kiev gecontroleerd gebied, 80 kilometer van de rampplek, en 120 kilometer van de Russische grens. Als deze installatie al voor de aanslag is gebruikt, ligt het daarom voor de hand dat het in ieder geval NIET door rebellen is gedaan.

En zo zijn er wel meer (in naam van het maidan-regime) gefabriceerde YouTube-clips, zoals de beruchte geluidsopnamen waarin rebellen zouden praten over een zojuist neergeschoten vliegtuig, en ook deze video’s zijn, op zijn zachtst gezegd, uiterst twijfelachtig qua geloofwaardigheid. (check de timestamps)

Dit is echter wel het soort ‘bewijsmateriaal’ waar het Amerikaanse State Department gebruik van maakt:

Een andere tactiek, die we ook kennen uit de twee Irak-oorlogen, is ‘Fixing The Intelligence.’

De doorgaans goed geïnformeerde Robert Parry schreef eerder deze week:

‘What I’ve been told by one source, who has provided accurate information on similar matters in the past, is that U.S. intelligence agencies do have detailed satellite images of the likely missile battery that launched the fateful missile, but the battery appears to have been under the control of Ukrainian government troops dressed in what look like Ukrainian uniforms.

 

Waarop Amerikaanse intelligence officials bekendmaakten dat mogelijk een ‘deserteur’ uit het Oekraïense leger de aanslag heeft gepleegd. Hierover schrijft Parry:

That statement about a possible “defector” might explain why some analysts thought they saw soldiers in Ukrainian army uniforms tending to the missile battery in eastern Ukraine. But there is another obvious explanation that the U.S. intelligence community seems unwilling to accept: that the missile may have been launched by someone working for the Ukrainian military.

In other words, we may be seeing another case of the U.S. government “fixing the intelligence” around a desired policy outcome, as occurred in the run-up to war with Iraq.

 

Overigens is het niet zo dat de rebellen geen vliegtuigen uit de lucht schieten. Integendeel, dat doen ze vaker dan het regime lief is. Maar het gaat hierbij wél om militaire vliegtuigen, die de burgerbevolking komen bombarderen.

In een gesprek met Amy Goodman van Democracy Now, zegt emeritus hoogleraar Russische studies Stephen Cohen het zo, en het geldt tevens voor het Nederlandse en Europese publiek:

Selectie_006De aanvallen zijn misschien nog niet zo hevig als die van Israël op Gaza, (kan ik moeilijk beoordelen als part-time toetsenbord-activist) maar het aantal burgerdoden in Donbass, door toedoen van het regime, ligt zeker rond de 400.

Op Facebook circuleren inmiddels veel hogere cijfers, die echter lastig te verifiëren zijn. Dat krijg je wanneer niemand er om maalt dat journalisten die hierover verslag willen uitbrengen straffeloos door het regime ontvoerd worden, zoals deze week o.a.  Graham William Phillips. Inmiddels is hij gedeporteerd, en mag hij het land drie jaar lang niet meer in. Persvrijheid is mooi, nietwaar?

Maar hoe kwam ik ook alweer op die ‘fascistische hordes?’

Daarvoor moeten we eerst terug naar het begin van de ‘Euromaidan‘-opstand, welke uiteindelijk leidde tot de coup in februari 2014. De opstand begon, althans volgens de algemeen aanvaarde versie zoals we die in Nederland kennen, omdat de toenmalige president Yanukovich ter elfder ure afzag van het tekenen van een vrijhandelsverdrag met de EU. De demonstranten zouden bang zijn om weer in de greep van Rusland te komen.

Zelf had ik echter meteen zoiets van: ‘Huh? Euromaidan? Pro-EU? Als die mensen hun sociale situatie willen verbeteren, moet je dan echt de neoliberale politiek van de EU en het dito keurslijf van het IMF als ideaal gaan nastreven? Hebben ze niks van Griekenland geleerd?’

Het laat zich raden: ik was meteen sceptisch over deze, in de westerse media en politieke kringen, opvallend veel aandacht en vooral steun genererende opstand. 

Hetzelfde gold in die periode ook voor hernieuwde en gewelddadige pogingen van de rechtse oppositie in Venezuela om een opstand te veroorzaken. Die echter veel minder steun van de bevolking kreeg dan bepaalde bloggers de wereld wilden doen geloven.  Typisch was dan weer dat een opstand in Bosnië dit voorjaar (de #BosnianSpring ) veel minder de aandacht trok. Wellicht had dat te maken met het feit dat de opstand expliciet niet-nationalistisch van aard was, en bovendien waren de eisen van de bevolking volledig in strijd met de neoliberale privatiseringsdrang waar juist EU en IMF om bekend staan.

Dat mijn scepsis niet onterecht was, bleek al snel; hoewel het Euromaidan-protest zéker niet alleen uit neonazi’s en fascisten bestond, kregen met name anarchisten en linkse Borotba-activisten te maken met intimidatie en geweld door rechtsradicalen, welke zo’n 30% van het totale aantal demonstranten uitmaakten.

Om het nog erger te maken, lekte op 4 februari 2014 een telefoongesprek uit tussen de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland, en de Amerikaanse ambassadeur in Kiev, Geoffrey Pyatt.

Het gesprek haalde voornamelijk de publiciteit door Nuland’s uitspraak “Fuck the EU“, maar de rest van het gesprek raakte daardoor, onterecht, ondergesneeuwd. Hieruit bleek duidelijk dat de Amerikanen aanstuurden op ‘regime change‘ in Oekraïne, waarmee de spontaniteit van de Euromaidan-opstand opeens een stuk twijfelachtiger werd. Niet alleen werd door de Amerikanen de voorkeur gegeven aan een regering geleid door Arseniy Yatsenyuk, van oligarch Yulia Tymoshenko’s Vaderland Partij, maar, in de woorden van nogmaals Stephen Cohen:

Now, this guy—I’m bad on Ukrainian names. Tyagnybok, that they say has got to play a role, he’s the leader of the Freedom Party, the Svoboda Party, but a large element of that party, to put it candidly, is quasi-fascist. And they’re prepared to embrace this guy. This is the guy, by the way, that Senator John McCain in November or December went to Kiev and embraced. Either McCain didn’t know who he was, or he didn’t care. The United States is prepared to embrace that guy, too—anything to get rid of Yanukovych, because they think this is about Putin. That’s all they really got on their mind.

Laten we niet naïef zijn; wie een alleswetende NSA heeft, weet ook wie er een fascist is of niet. Punt.

Verder werd de huidige president Poroshenko in een Wikileaks-document, gedateerd op 28 april 2006, als volgt omschreven:

Our Ukraine (OU) insider Petro Poroshenko

Waarmee duidelijk werd dat Poroshenko al sinds 2006 ‘in the pocket’ van de Amerikaanse regering(en) zat, ongetwijfeld niet voor een bakje thee zo nu en dan.  En zo wordt er wel meer niet verteld over deze opstand voor democratie en vrijheid en meer van dat moois.

De vraag in hoeverre de Maidan-opstand van ‘buitenaf’ is aangezwengeld is dan ook zeer legitiem. Een duidelijke indicatie daarvoor is deze passage uit het SP ledenorgaan ‘Spanning:’

 10349873_646638378743756_4005218299710314928_nBron: SP Spanning, Editie April 2014

Daarnaast stimuleert de VS, via een netwerk van internationale NGO’s, verscheidene opstanden in zogenaamde ’targeted states.’

Dit gebeurt o.a. via het door Ronald Reagan opgerichte National Endowment for Democracy (NED). Het hoeft geen betoog dat deze opstanden alleen gesteund worden in landen waar dat, in geopoiltiek opzicht, goed uitkomt. De opstand in Bahrain kreeg deze steun in ieder geval niet. Robert Parry zegt over de NED:

“NED, a $100 million-a-year agency created by the Reagan administration in 1983 to promote political action and psychological warfare against targeted states, lists 65 projects that it supports financially inside Ukraine, including training activists, supporting ‘journalists’ and promoting business groups, effectively creating a full-service structure primed and ready to destabilize a government in the name of promoting ‘democracy.’”

Op de website van ANSWER, waar bovenstaand citaat vandaan komt, staat in hetzelfde artikel het volgende:

The new coup-led government was selected by a rump session of the parliament when many elected members could not show up to vote for fear of physical attack. It is filled with fascist and semi-fascist forces, as well as powerful billionaire oligarchs. The fascist forces promote hatred toward Russians, Jews, Poles and other minorities.

During the past year these forces have been vandalizing the anti-fascist monuments and memorials that honor the Ukrainian and other Soviet military veterans who gave their lives to defeat Nazism in World War II. The new coup government immediately initiated laws to ban the Communist Party of Ukraine as many of its offices were torched around the country. The new government also banned the use of Russian, Hungarian, Romanian, Greek, Tatar and others as officially recognized minority languages.

Inderdaad, we zijn aangekomen bij de eerder door mij aangehaalde ‘fascistische hordes.’

Want wáár hebben de huidige opposanten van Kiev, voornamelijk in Donbass en de inmiddels door Rusland geannexeerde Krim, nu werkelijk mee te maken, dat ze reden zien om zich massaal tegen het nieuwe regime te verzetten? Welnu, extreemrechtse Maidan-activisten, waaronder leden van de al eerder genoemde milities van Pravy Sektor (Rechtse Sector), zagen er geen been in om, live gestreamd , een tentenkamp van ongewapende demonstranten aan te vallen, waarna de laatsten het vakbondsgebouw tegenover het kamp invluchtten.

De fascisten reageerden daarop met ongekend bruut geweld (zeer schokkende beelden), waarbij tientallen doden (sommige bronnen spreken van meer dan honderd) vielen aan de kant van de anti-Kiev demonstranten. 

Let wel, dit werd via internet grotendeels live gestreamd. En hoe reageerde de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, toen hij hierover ingelicht en bevraagd werd door enkele van mijn Facebook-contacten, waarvan er één overigens in Sebastopol woont en werkt?10566636_821414807877692_1561366938_n

10524390_821414787877694_189077454_n  10571510_821414784544361_972014823_oDe minister doet de massamoord in Odessa af als ‘Russische propaganda’, en claimt dat niet de NAVO of de EU blaam treffen. Terwijl deze twee instanties (inclusief de VS) willens en wetens met fascisten in zee zijn gegaan. Hopelijk begrijpen jullie nu waarom ik totaal niet geloof in de oprechte emotie van Frans Timmermans. Ik vind de man gewoon uiterst kil, berekenend en doodeng.

En dat meen ik, zeker omdat ik hem een week later ook nog even in een Haags café tijdens een verkiezingsshowtje hoorde spreken. Helaas heb ik er geen opnames van. Maar de Oekraïense expats die (ivm Odessa) aanwezig waren zullen het ongetwijfeld beamen.

Een hoorzitting in het Europees parlement over de massamoord in Odessa, waarbij ook nabestaanden van slachtoffers aanwezig waren, werd bijgewoond door slechts 15 (merendeels geschokte) Europarlementariërs. Bovendien werd de hoorzitting verstoord door een groep Maidan-activisten. Nederlandse politici heb ik hier verder niet over gehoord.

Wat in dit verband niet onvermeld mag blijven: militieleden van de Right Sector zijn opgegaan in de Nationale Garde, welke een belangrijke rol speelt bij de aanvallen op burgers in de Donbass. Deze vonden zelfs plaats op de dag van de vliegramp.

Niet dat de aanwezigheid van de fascisten in de Nationale Garde erg veel helpt. De troepen van Kiev leggen het namelijk steeds vaker af tegen de oppositionele zelfverdedigings-units in het oosten.

Waarmee we tevens een mogelijk motief hebben voor het neerhalen van de MH17 door de troepen van Kiev.

Ik denk zelf namelijk dat de aanslag door Kiev is gepleegd, aangezien Moskou, dat samen met enkele andere naties, net is gestart met de BRICS bank, totaal geen belang heeft bij een NATO artikel 5 naar aanleiding van een aanval op een NATO-lidstaat (Nederland dus). De rebellen hebben, zo hebben we eerder kunnen vaststellen, zo goed als zeker de middelen en/of kennis niet om dit te doen, en bovendien kost het ze al moeite genoeg om internationale sympathie en aandacht te krijgen voor hun strijd tegen de oligarchen, neonazi’s en fascisten van het huidige regime in Kiev. De internationale gemeenschap (lees EU/VS/IMF) heeft namelijk nog steeds in haar hoofd dat de maidan-coup al de revolutie was.

Het verkrijgen van internationale steun door de oppositie gaat natuurlijk niet lukken met een aanslag op een passagiersvliegtuig, dat spreekt voor zich. Of je moet, na alle medialeugens, nog steeds geloven dat we in het oosten met barbaarse ‘subhumans’ te maken hebben. Maar dan lijkt het me tijd om even over je eigen normen en waarden te gaan nadenken.

Screenshot original text Embassy Ukraine on subhumansInmiddels is deze tekst aangepast op de website van de ambassade in de VS. Bron

De enige partij die er wél belang bij heeft om NATO-troepen aan hun kant te krijgen, is het regime zelf. En langzaam maar zeker lijkt dit ook bewaarheid te worden. Nederland en Australië sturen, althans volgens de Telegraaf, commando’s, en de VS stuurt ‘militaire adviseurs‘ naar Oekraïne. Dit terwijl de krant van slapend Nederland eerder al van een mogelijke Amerikaans/Nederlandse ‘invasie’ in Oekraïne repte, naar aanleiding van de aanslag op MH17.

Zo zitten we dus ineens in een situatie waarin militairen uit NATO-landen op de stoep staan van de Russen, in een uitermate vloeibare en explosieve situatie. Wát kan de reden zijn om een regelrechte oorlog tussen NATO en Rusland te riskeren, waarin NATO zich bovendien aan de kant van fascisten ziet geplaatst?

Het antwoord? Verschillende mogelijkheden, die wel héél belangrijk moeten zijn om er een wereldoorlog voor te riskeren. Eerder noemde ik al BRICS (want ‘tegen de neoliberale Washington Consensus‘); ook het TTIP-vrijhandelsverdrag is al eens genoemd als mogelijke reden voor westerse bemoeienis met Oekraïne. Echter, waar we zeker niet omheen kunnen is schaliegas, waarover westerse olie-en gasmaatschappijen al likkebaardend naar Oekraïne kijken. Terwijl ik dit schrijf, meldt het Russische persbureau Itar-TASS dat het Oekraïense leger bezig is met de installatie van schaliegas-installaties in Slavyansk, dit ondanks eerdere protesten vanuit de bevolking.

Voor je me nu van het verspreiden van complottheorieën gaat beschuldigen, wil ik in dit verband wijzen op één van de meest opvallende complottheorieën van de laatste tijd: niemand minder dan Anders Fogh Rasmussen. Jawel, niemand minder dan de NATO-baas blijkt de traditionele aluhoedjes naar de kroon te steken:

Zijn beschuldigingen (voor zover verzet tegen fracking iets fouts kan zijn) zijn uiteraard voer voor de nodige hoon. Toch kan het geen toeval zijn dat Rasmussen deze uitspraken over milieuorganisaties, fracking en Rusland doet op het moment dat er op de Oekraïense schaliegasvelden wordt geaast. En gezien de tegenstand vanuit de bevolking, niet alleen tegen Kiev, maar ook tegen fracking, zal militaire of politionele steun meer dan welkom zijn voor het regime.

Aanvulling 26-07:Liedetecter‘ herinnerde me nog even aan het stuk over Joe Biden’s zoon R. Hunter Biden, die aan het hoofd staat van een bedrijf dat naar schaliegas wil gaan boren in Oost-Oekraïne. Waarvoor dank, ik was het vergeten.

Overigens wil ik niet claimen dat ik alleswetend ben, voor wat betreft de schuldvraag.

Misschien héb ik het gewoon mis, en is het vliegtuig wél door de Russen of door rebellen neergeschoten, al of niet per ongeluk. Ik ben uiteindelijk vooral een politiek en maatschappelijk geëngageerde blogger, activist, muziekhobbyist en nul-urencontract arbeider. Géén professionele onderzoeker, politicoloog, forensisch expert of wetenschapper. Net als duizenden anderen op het internet.

Ik vind wel dat de nabestaanden van de vliegramp recht hebben op de waarheid. En mijns insziens kan die, gezien alle geopolitieke belangen, maar op één manier echt gevonden worden:

Als de Amerikanen, Russen en het Oekraïense regime nu eens al hun intel en ‘bewijsmateriaal’ open source beschikbaar stellen aan internationale onderzoekers. Het onderzoek kan dan transparant plaatsvinden. Anno 2014 bestaan hier gewoon de middelen voor. Zelf dacht ik hierbij aan Project Demos, maar dit lijkt nog in ontwikkeling te zijn.

Vermoedelijk zullen de betrokken diensten er niet over peinzen om hun informatie publiekelijk beschikbaar te stellen, al is het opvallend dat de Russen een stuk uitgebreider zijn in de info die ze wél beschikbaar hebben gesteld, vergeleken met de Amerikanen.

Tot die tijd zou zo’n open sourced onderzoek natuurlijk alsnog kunnen plaatsvinden, met publiekelijk beschikbaar materiaal.

Tot slot:

Zoals elke ingrijpende gebeurtenis, is ook de aanslag op MH17 er één die veel speculaties oproept.

Zoals hierboven duidelijk aangetoond is, komen die speculaties vaak van politici en media, maar ook op internet doen allerlei theorieën de ronde (het begrip ‘complottheorie’ reserveer ik voorlopig voor NATO-chef Rasmussen).

Eén theorie die ik bewust niet heb meegenomen is de ‘MH17 is the MH370’ – theorie. Hoewel de verdwijning van de MH370, de  kennelijke discrepanties in staartnummers van de MH17 en de getuigenis van een rebel over ‘lichamen die niet vers zijn’ zeker de nodige vragen oproepen, heb ik niet de tijd gehad om me hier verder in te verdiepen. Ik weet ook niet of er plausibele verklaringen voor zijn te vinden, en ben van mening dat bijvoorbeeld grondpersoneel, betrokken bij het onderhoud van het vliegtuig, zich hierover eerst zou moeten uitspreken.

Ik ben bekend met de foto die één van de passagiers heeft genomen van het vliegtuig op Schiphol, heb deze ook als screenshots, maar kies ervoor om deze niet te plaatsen. Voor serieus onafhankelijk onderzoek in de toekomst wil ik ze uiteraard beschikbaar stellen, mocht dat nodig zijn.

Gisteren kwam ook de Russische krant van oligarch Aleksander Lebedev, Novaya Gazeta, met een kop: ‘Vergeef ons, Nederland.’

Wat je zou kunnen opvatten als een ‘Russische’ schuldbekentenis, zonder werkelijk bewijs. Hierover kan ik alleen maar zeggen dat Lebedev vermoedelijk zo zijn eigen agenda heeft. Hij staat bekend als ex-KGB agent, politieke tegenstander van Putin, intrigant en bovendien mede-eigenaar van de Britse krant Evening Standard. Deze tabloid staat o.a. bekend om de openlijke steun aan de Britse Tories en David Cameron, tijdens verschillende recente verkiezingen. Of het iets bewijst? Misschien niet. Maar het zegt mogelijk wel iets over welke belangen Lebedev zelf dient, bij het ophitsen van Nederland tegen Rusland en de anti-Kiev rebellen. Zie ook het laatste opiniestuk van David Cameron, waarin uiteraard geen woord  gerept wordt over de fascisten aan de kant van de EU en NATO.

Dan is er ook nog dit:  het is bijzonder schadelijk voor het proces van waarheidsvinding wanneer nep-bewijzen worden verspreid en gedeeld, óók wanneer dit het door mij niet geliefde regime in Kiev in een kwaad daglicht stelt.

Recent voorbeeld is een (net iets te mooi en scherp) filmpje, zogenaamd van de Meteosat 8 weersatelliet, dat zou bewijzen dat er een raket vanaf door Kiev gecontroleerd gebied werd afgeschoten. EUMetsat zelf ontkent dat deze beelden van hun afkomstig zijn, en ik zie geen enkele reden waarom ze erover zouden liegen. Ook voorstanders van het antifascistisch verzet hebben hier niks aan, het brengt alleen maar het verzet in diskrediet, en nog meer steun voor de fascisten.

De woede en het verdriet om de aanslag zijn zeer terecht, maar ik hoop dat ik met deze blogpost heb bijgedragen aan het ontzenuwen van fabels en mythen waarop met name de woede is gebaseerd.

Nooit meer fascisme! Peace.

10444554_266627363537194_968042977632946143_n

KLIK HIER VOOR DAGELIJKSE UPDATES – CLICK HERE FOR DAILY UPDATES

 Dit blog vraagt niet om donaties, en gebruikt ook geen third-party ads. Wil je dit blog echter toch ondersteunen, dan kan dat op een heel gemakkelijke manier: luister regelmatig naar me op Deezer of Spotify. Met elke stream steun je niet alleen mij, maar ook Edward Snowden en overlevers van mensenhandel. Meer info daarover vind je hier. Wil je echter toch een donatie doen? Dat kan. Download mijn nummers vanaf Bandcamp, en betaal wat je wilt, vanaf 0 Euro. Alvast bedankt!-J.

28 thoughts on “Woede en verdriet om #MH17 zijn terecht, maar baseer ze niet op fabels (met updates)

 1. Heel goed artikel!
  Ik erger me ook al maanden en zeker de afgelopen week aan al die domme struisvogels en papagaaien.

  Ik heb nog een paar puzzelstukjes voor je:

  Sinds april zijn er tientallen CIA/FBI-agenten in de Oekraïne om te ‘adviseren’ http://www.zerohedge.com/news/2014-05-04/dozens-cia-fbi-agents-advising-ukraine-government-german-press-reports

  Sinds juni is er militair ‘advies’ en steun uit de VS aan de Oekraïne
  http://www.militarytimes.com/article/20140605/NEWS08/306050088/U-S-sending-advisers-military-gear-Ukraine

  De zoon van VP Biden plus Devon Archer – vriend en adviseur van John Kerry – werken sinds kort bij….. de grootste gasproducent van de Oekraïne
  http://www.ibtimes.com/burisma-holdings-bidens-son-joins-ukraines-top-private-gas-company-1583881

  Je had al heel wat over de zeer diepgaande banden tussen VS politici, oa John McCain (overigens de man die op Nieuwsuur zei dat we voortaan VS gas moesten kopen) en de Svoboda maar hier nog een goed artikel
  http://www.salon.com/2014/02/25/is_the_us_backing_neo_nazis_in_ukraine_partner/

  1. @Marcella: ik heb het Biden-verhaal er inmiddels bij gezet, werd ondertussen ook door iemand anders hierop gewezen. Ik was het zelf vergeten, hoewel ik bekend was met het verhaal. Dank ook aan jou!

 2. Johnito,

  Ben onder de indruk van je relaas. Een deel was me bekend, maar veel (het meeste niet). Moet het laten bezinken en het nog eens opnieuw doornemen. In ieder geval dank voor al je info en links, waarvan sommige mij bekend waren, maar de meeste niet. Thanks,

  Hugo Endert

  1. Graag gedaan Hugo. Bedankt voor de interesse (dit geldt overigens voor iedereen die meegeholpen heeft om deze post viraal te laten gaan. )

 3. Ieder mens, journalist of lezer, politicus of economische belanghebbende is een emotioneel wezen en in meerdere of mindere mate beïnvloedbaar, door op die emoties in te spelen. Mensen met een economisch belang hebben er baat bij dat degene die hen economisch in het vaarwater zit als schuldige partij aangewezen wordt. De geldgod (het elitaire geldwezen) bestaat uit Geheime genootschappen die bepaalde groepen menen te vertegenwoordigen (o.a Jodendom, Katholieke kerk en Islam) hebben baat bij polarisatie om de massa te misleiden, de gemeenschappelijke interesse is Geld, na het zonlicht de grootste energiebron op aarde. Door suggestief en tendentieus taalgebruik en knippen en plakken met beeldmateriaal, wordt door een aantal goedbetaalde volksmenners een beeld gecreëerd, die oproept tot volksgericht of lynchpartijen, door de emotie van de mens te misbruiken. Wanneer de waarheid werkelijk aan het licht komt resulteert dit vaak in schaamte van mensen die zich hebben laten misbruiken. Maar het kwaad is dan al geschied. Voor sommigen en dat zie je de laatste tijd vooral in die financiële wereld is dat reden om met de vut (vervroegde uittreding) te gaan en de hand aan zich zelf te slaan. Wees daardoor waakzaam en laat je niet corrumperen of misleiden.

 4. Tot nu toe niet eerder een dergelijk goed geïnformeerd stuk gelezen van een Nederlandse auteur. Mijn comlimenten! Misschien een idee het stuk te bewerken en aan te bieden aan Novini.nl? Die zijn wellicht geïnteresseerd. Dit moeten meer mensen lezen.

 5. Nog een keer gelezen en nu is het minder laat. Sorry, je had al een (andere) link naar de VS militaire steun . Had ‘m over het hoofd gezien.

  Ik ben het zo met je eens. De slachtoffers incl. nabestaanden verdienen een eerlijk onderzoek. Geen gefabriceerd bewijs, van welke kant dan ook, om er zelf beter van te worden.

  En wat dat ‘gewoon maar een blogger’ betreft: jij en ik en gelukkig nog een flink aantal mensen zetten tenminste vraagtekens bij alles wat ons verteld wordt. Vroeger was dat de baan van journalisten, maar daar zijn er nog maar weinig van over. De meesten zijn in kopie/plak-medewerkers veranderd.

 6. Dank voor jullie reacties, ik ga er later op in. Net wakker. Tevens wil ik de lezers erop wijzen dat dit blog veel last van spambots heeft gehad, vandaar dat ik alle reacties handmatig moet toelaten. Ik hoop op jullie begrip.

  1. Inderdaad, je eigen verhaaltje proberen te vertellen door middel van linkjes naar vage filmpjes (die overigens vaak juist je eigen “feitjes” tegenspreken) om zo anderen jouw versie van dit verhaal aan te praten. In feite doe je dus hetzelfde als degenen die je in je stukje beschuldigt van dat soort praktijken. Er zullen altijd wel sukkeltjes blijven die dit soort shit overnemen.

 7. Mooi omschrijven, ik vind het trouwens ook heel erg toevallig dat de inval van israel op de gazastrook ook op het zelfde moment begon.
  In de geschiedenis is me opgevallen dat er vaak nieuwsberichten enorm opgeblazen worden om het oog van het andere nieuws af te houden.

  1. Henk,
   je zal het niet geloven, maar wij hebben een beetje medelijden met jou.
   Er stort een vliegtuig neer en in de week daarna komt er een lawine van berichten die de Separatisten en Rusland en vooral Putin zwart maken.
   Wij hebben nog enige vrijeheid, want wij doorzien het spel. We hebben het al vaker gezien: om de massa boos te krijgen en de Neocons de kans te gevern om de vijand te vernietigen heb je nodig: Bloed + emoties + direct de schuldige aanwijzen. ( Incubator babies, 911 )
   De schaapjes-mensen trappen er altijd weer in.
   Je bent dus hun slaaf, beste Henk.

   Neem rustig onze info in je op en kies over een week wie je gelooft: de mensen als Colin Powel en Kerry, die èlke keer bleken te hebben gelogen, `of ons, bloggers die gratis en voor niks onze vrije tijd opofferen om de mensen te laten zien dat ze hun ondergang tegemoed gaan als ze die vreselijke veroveraars steeds maar verder laten gaan: Bosnië,Kosovo, Afghanistan, Irak, Libië, Syrië, Ukraïne.
   Jij als goede sul hebt in feite door ‘niet te willen weten’ en te zwijgen, je goedkeuring gegeven aan het vernietigen van miljoenen levens.
   Stel je voor dat je daar over 10 jaar achter komt, wat dan?
   En nog erger: je zult over een aantal jaren zelf ook slachtoffer zijn van deze mensen.
   Henk, wil jij me eens uitleggen wat de socioloog Rushkoff hier nu eigenlijk zegt : http://tiny.cc/zyjq8

   Groet, J V.

 8. Eindelijk een goed onderbouwd artikel geschreven door iemand met achtegrond kennis over de situatie in Oekraïne. Zeer verhelderend! Het laat duidelijk zien dat er sprake is van strafbaar gedrag door de Europese politici en de andere landen die aanzetten tot het demoniseren van de Russen die in Oekraïne leven. Zij zijn een minderheid, en het dehumaniseren is strafbaar al sinds het verdrag werd opgesteld in Nuremberg in 1948 tegen het aanzetten oproepen en uitvoeren van genocide op minderheden. En niet in de laatste plaats is dit natuurlijk wat er gebeurd met de Palestijnse bevolking. Super geschreven!

 9. Mooi stuk, zeker weten, maar ik maak er uit op dat de Russen, Pro Russen dus geen enkele blaam treft. Het is een en al de schuld van Amerika, Europa en de huidige Oekrainse regering?

  Stel dat we in een WW3 oorlog terecht komen. Welke kant kies jij dan? Alsnog voor het Westen of zou je je aansluiten bij de Nederlandse Russische Beweging?

  Ik beschuldig niemand, maar ik vraag alleen maar naar je keuze.

  Weet je wat mijn oplossing zou zijn, mijn wens, en dat is dat onze lieve heer het nu eens tijd zou vinden om de Armegeddon te laten plaats vinden. De mensheid laten uitsterven, grotere beesten bestaan er niet op deze wereld. Noach 2.0?

  1. Het antwoord staat bij wat ik voorstel over een transparant, publiekelijk onderzoek. Ik zal mezelf hier nog even quoten:

   Overigens wil ik niet claimen dat ik alleswetend ben, voor wat betreft de schuldvraag.

   Misschien héb ik het gewoon mis, en is het vliegtuig wél door de Russen of door rebellen neergeschoten, al of niet per ongeluk. Ik ben uiteindelijk vooral een politiek en maatschappelijk geëngageerde blogger, activist, muziekhobbyist en nul-urencontract arbeider. Géén professionele onderzoeker, politicoloog, forensisch expert of wetenschapper. Net als duizenden anderen op het internet.

   Ik vind wel dat de nabestaanden van de vliegramp recht hebben op de waarheid. En mijns insziens kan die, gezien alle geopolitieke belangen, maar op één manier echt gevonden worden:

   Als de Amerikanen, Russen en het Oekraïense regime nu eens al hun intel en ‘bewijsmateriaal’ open source beschikbaar stellen aan internationale onderzoekers. Het onderzoek kan dan transparant plaatsvinden. Anno 2014 bestaan hier gewoon de middelen voor. Zelf dacht ik hierbij aan Project Demos, maar dit lijkt nog in ontwikkeling te zijn.

   Vermoedelijk zullen de betrokken diensten er niet over peinzen om hun informatie publiekelijk beschikbaar te stellen, al is het opvallend dat de Russen een stuk uitgebreider zijn in de info die ze wél beschikbaar hebben gesteld, vergeleken met de Amerikanen.

   Tot die tijd zou zo’n open sourced onderzoek natuurlijk alsnog kunnen plaatsvinden, met publiekelijk beschikbaar materiaal.

  2. Ik maak er helemaal niet uit op dat Johnito zegt dat seperatisten/Russen geen enkele blaam treft, alleen dat wij een ongelooflijk eenzijdig (en dus propogandistisch) beeld van de situatie en Oekraïne in zijn geheel krijgen voorgeschoteld. Net zo propogandistisch als de Russische bevolking krijgt voorgeschoteld maar dan met omgekeerde boodschap.

   En één van die dingen is MH17. Er is nog totaal geen bewijs geleverd door het westen, alleen hard geroepen dat ‘hullie’ het waren. Het volk roept het wel na want Barbertje moet hangen. En daar wordt smerig misbruik van gemaakt.
   Het ontbreken van bewijs en deels terugkrabbelen na beschuldigingen zorgt ervoor dat ik meer en meer vraagtekens bij de Westerse versie zet. De VS spelen/speelden ongelooflijk smerige spelletjes in het grootste deel van de wereld. Zo vraag ik me af of Blackwater in de Oekraïne zit.
   Ja, de separatisten kunnen het ook gedaan hebben, maar ik wil bewijs zien voor er iemand opgehangen wordt.

   Waar twee vechten hebben twee schuld. Aan de andere kant is dat makkelijk praten. Mijn land is niet overgenomen door fascisten met doodseskaders, die mij als minderwaardig zien en die geen enkel kwaad kunnen doen bij de andere westerse landen. Ik zou me ook tot grote broer Rusland wenden voor bescherming – zelfs al is dat kiezen tussen twee kwaden. Persoonlijk geef ik geen cent voor het leven van de Russen in de Oekraïne als Kiev dit wint.

   En daardoor kan ik me ook voorstellen dat grote broer de Oekr. Russen wil beschermen.
   Natuurlijk heeft Poetin daarbij ook andere belangen voor ogen. Maar ik vraag me echt af of hij zo graag een nieuwe koude oorlog wil. Hij heeft veel te verliezen. De VS & Co hebben juist veel te winnen. Er worden totaal geen vragen gesteld: had iemand hier iets bij te winnen? Zoja wie? Is het per ongeluk gebeurd of expres? Is er door iemand een ‘handje geholpen’?

   Met die WWIII wordt dat dus kiezen tussen twee kwaden: ik hoop dat de mensen zo slim zijn dat ze weigeren te vechten omdat we waar dan ook ter wereld verneukt (excusez le mot) worden door onze ‘leiders’. Maar waarschijnlijk zijn de meeste mensen zo dom dat ze hun leiders klakkeloos geloven en we elkaar afmaken: oost tegen west, geloof tegen geloof… wat de oligarchen maar uitkomt om het volk op te hitsen.

   En als ik dan nog een wens mag doen: alleen nog maar precisie’boemerang’wapens die altijd missen.

 10. Over Gaza en de Joden, etc. wil ik alleen maar een paar links geven, als je dat gewoon leest dan begrijp je wel waarom de Joden aan zelfverdediging doen:

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Pogrom
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Holocaust
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Amin_al-Hoesseini
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Opstand_in_het_getto_van_Warschau

  Ik bedoel er mee te zeggen dat de Joden al sinds mesnenheugenis, zo vanaf dat Kaine Abel zijn kop in sloeg, de dupe zijn en de boksbal van anti Joden, Christenen, Islamieten, Nazi’s, andere anti simieten, etc. etc. Via Pogroms het leven zuur zijn gemaakt met als hoogtepunt dus de Holocaust, die helaas door nog te veel mensen ontkend wordt en als een Hoax wordt gezien.

  De Arabieren waren ver voor de 2e WW en zeker de 2e WW pro Nazi, en hielpen de Duitsers op vele manieren om zoveel mogelijk Joden af te slachten, toen al wilden zij de Joden de zee in drijven, maar liever nog in een bunker zetten en de gaskraan open zetten.

  Veel mensen begrepen nooit waarom de Joden zich af lieten slachten en er waren er die ze zelfs gingen verwijten slappelingen te zijn om zich niet te willen verdedigen, terug te vechten. Slap kan ik echter niet die mannen en vrouwen noemen die in Warschau zich wel degelijk deden verdedigen door de aanval te zoeken met molotovcocktails richting de Nazi’s. Arme soldaten die door zo een molotov cocktail werden geraakt. Maar ja, als je iemand slaat kun je verwachten dat je slaag terug krijgt.

  En daar gaat het vandaag de dag ondermeer om. Als de Hamas en zijn palestijntjes nu gewoon eens zouden stoppen met Raketten afschieten, via tunnels aan te vallen maar vooral onschuldige jochies zomaar te vermoorden, dan hoef je niet bang te zijn daar verantwoording voor af te moeten leggen.

  Als iemand mij een klap geeft, dan mag ie rekenen op 2 klappen terug.

  Laten we duidelijk stellen dat de Arabieren (zo noem ik die hele kliek daar maar, is makkelijker) maar 1 doel hebben, al eeuwen, de Joden moeten dood, het is de Nazi’s niet gelukt, maken wij het af!

  Hypocriet vind ik het van iedere anti Jood die ze beticht van moorden en zo, om niet te willen kijken naar hun eigen geloofsgenoten….hoe kun je het verzwijgen dat in Irak en Syrie de ene partij de andere uitmoord, beiden met een zelfde God, Allah!!

  Dat in Libie de ene militie de andere afschiet, beiden met een zelfde God, Allah!

  Sudan, Egype, Somalie, etc. etc.

  Laat de Joden met rust, dan heb je ook geen last van hun, laat mij met rust, zeg ik altijd maar, dan heb je ook geen last van mij.

  Ben je echter van plan om Israel de zee in te willen drijven, na de WW2 zeiden ze, dat was eens en nooit meer, we zullen vanaf nu (1948) voor onszelf zorgen, we hebben niemand nodig, als het erop aankomt, maar ons krijgen ze niet klein, Er zal nooit meer een holocaust zijn en komen.

  1. Dag Jean,

   jij en ik willen een wereld zonder oorlog.
   Daarvoor is het van groot belang dat er rechtvaardigheid is.
   Iemand die onrechtvaardig is behandeld, die blijft opstandig.

   Om rechtvaardigheid te bereiken moeten we informatie van alle partijen kunnen lezen. En liefst ook in gelijke mate.
   En we moeten die info toelaten. Een taboe of persbreidel of het niet toelaten van goed onderbouwde info, dat kan alleen maar de kwaadwillenden helpen.
   Zoals de Kerk vroeger verboden boeken had, zo heeft nu alleen nog Israel zaken die ze verbiedt: een open discussie over de holocaust doet je in de gevangenis komen, in landen waar de Lobby veel invloed heeft. Het lijkt ‘De Kerk’ wel.

   Ik heb veel joodse idolen, mensen die de moed hebben om de andere kant van de joodse agenda te laten zien: Israel Shahak, Israel Shamir, Finkelstein, Richard Forer, Jeffrey Blankfort, Jeff Cohen, Stepehn Cohen, Gilad Atzmon, Max Blumenthal, Ilan Pappé.
   Enfin, zoek maar eens wat van hun geschriften, en kijk dan of je de vinger op een leugen kunt leggen.

   Ik hoop dat je ook een oprechte vechter voor vrede wordt.

   Je weet toch dat het motto van de Mossad is: “By way of deception, you shall make war”.
   Dat belooft niet veel goeds, dat moet je toch met me eens zijn ?

   J.V.

 11. Dank voor al die updates!

  Die Carlos lijkt fake te zijn (tenzij het allemaal geherdateerd is om hem als expres fake over te laten komen, maar dan kom je een beetje in aluhoedjesterritorium terecht): http://www.globalresearch.ca/spanish-air-controller-kiev-borispol-airport-ukraine-military-shot-down-boeing-mh17/5391888

  Ik bedacht me nog iets over het gas en dat we “onafhankelijk van Russisch gas moeten worden”: het grootste deel van de EU moet niets van schaliegas hebben – tenminste, de bevolking en milieubewegingen niet. Maar dit zou natuurlijk een mooie reden zijn om het ons massaal door de strot te duwen.

  1. Yep, ik denk dat daarom ook Rasmussen zijn complottheorietje over Rusland en anti-frackingactivisten heeft gelanceerd. Wat Carlos betreft: is mogelijk, dat ie fake is. Maar sommige van mijn fb-contacten volgen hem al sinds begin dit jaar. Het is een vage bedoening, en voorlopig ga ik er ook niet teveel aan op hangen, tot hij weer boven water komt. Neemt niet weg dat het confisqueren van de audiobestanden door Kiev een teken aan de wand is. Als DIE weer boven water komen, vrees ik dat ze wel bewerkt zullen zijn.

 12. Ik ben ook bang dat de audiotapes bewerkt zullen zijn, alsmede de data uit de zwarte dozen – aangezien de UK dat doet. Of is zoiets niet mogelijk? Geen idee.

  Ik kwam nog twee interessante dingen tegen.

  1) artikel over gedelete BBC reportage die gelukkig toch bewaard is gebleven. Hierin van alles wat niet strookt met de VS versie van gebeurtenissen alsmede een voorspelling van een ramp met een passagiersvliegtuig dmv uitlokking die een separatist een maand voor de ramp deed.
  http://vineyardsaker.blogspot.nl/2014/07/the-catastrophe-of-mh17-bbc-in-search.html

  2) artikel met uitspraak van een financieel analist: kennelijk heeft de NSA zich zo op Merkel en Dld geconcentreerd met afluisteren omdat ze wil/wilde dat Duitsland zich aansloot bij BRICS.
  http://www.infowars.com/analyst-germany-secretly-planning-to-join-brics/

 13. Dag Johnito,

  ik had nog niet eerder over jouw site gehoord.
  Ik las jouw reactie bij The Saker.

  Als je contact wil, stuur me dan een email. Een kort telefoon gesprekje zou wel leuk zijn.
  Ik heb een vrij druk bedrijf, en kan helaas jouw blog hierboven nu niet lezen, maar ik vertrouw er op dat je open en eerlijk de waarheid zoekt. En dan is hetwat mij betreft al bijna helemaal goed.

  Wil je aub even mijn laatste bloog lezen: http://tiny.cc/apeyjx

  Ook de groeten aan Feng Chsang als hij hier langs komt.
  Misschien moeten we een keer contact maken.

  Lees het mission statement op mijn blog, zodat je begrijpt wie ik ben.
  Het zal veel mensen afschrikken. ( Ik zou er zelf 7 jaar geleden zeker door zijn afgeschrikt. Maar in 7 jaar kun je erg veel lezen. )

  Groet, JV.

 14. Dag Johnito,

  ik had gisteravond een deel van je blog gelezen, en zag het filmpje vabn de grote soldaat die het beertje omhoog hield. Ergens, ik meen de Volkskrant, is daar heel lelijk over geschreven. Ik heb toen al gereageerd met een andere interpreatie van de beelden: de man heeft misschien zelf een kindje dat met zulke poppen speelt, een kindje dat hij misschien nooit meer zal terugzien….
  En nu blijkt die soldaat inderdaad met veel respect die beer neer te leggen en een kruis te slaan.
  Idem: Der goden ring, Timmermans met zijn misselijk makende verhaal, an dan
  deze video met wat er werkelijk gebeurde !
  Geweldige blog dus. Prima werk !

  Nog een minpuntje: De beelden van de truck die terug rijdt en die slechts twee of drie missiles heeft geladen. Er word beweerd dat hij terug naar Rusland rijd.
  Jij schrijft over de debunking. Is ook door de Russen op de persconfereentie op 21 juli gegeven. Maar die debunking is onjuist.
  Ik hoorde het van een reageerder op mijn blog.
  Ik heb zijn info goed bestudeerd, enkele uren lang: geen speld tussen te krijgen.
  Die wagen is gefotografeerd midden in Lughansk, op weg richting Rusland.

  Ik hen er wel nog flink wat vraagtekens bij gezet: mijn tekst is in rood onder aan de blog.
  Het lijkt me dat je dit wel zou moeten vermelden.
  Hier is mijn blog met de reacties van Chessplayer:
  http://xevolutie.blogspot.nl/2014/07/365-ramp-mh17-rusland-geeft-haar.html

  Nu ik zelf daar weer kijk zie ik dat dezelfde Chessplayer alweer nieuwe problemen voor me heeft ingestuurd. Maar eerst maar weer eens naar bed. Ik was opgestaan omdat die ene video van de soldaat en de gouden ring door mijn hoofd bleven spelen. Deze goedaardige UKraïners zijn volledig zwart gemaakt, maar in Gaza gebeurt duizendvoudig datgene waar men de Ukrainers van beschuldigd.. en waar discussieert men op de Volkskrant over, wat is hot topic? Het oplaaiende anti-semitisme in nederland en Frankrijk !
  We weten nu definitief hoe de wereld in elkaar zit, en dat de Masters of Discourse echt volledig de controle hebben. Daar kan ik dus niet van slapen.

 15. Beste Auteur,

  Dank voor je artikel – je haalt, naar mijn mening terecht, een aantal zaken aan die in de Nederlandse media onderbelicht zijn gebleven. Wel merk ik daarbij op dat er niets tussen staat wat ik niet ook elders heb gelezen, dus de informatie is wel degelijk in het publieke domein voor wie daar voor open staat (ikzelf ben bovenmatig in de voormalige Soviet Unie geinteresseerd).
  .
  Echter, ik plaats grote vraagtekens bij het stukje uit het SP blad spanning waarin gesuggereerd wordt dat (een groot deel van) de Maidan activisten betaald werden. Nu woon ik in Moskou, werk voor een Russische firma, reisde voorheen vaak en uitgebreid in de Oekraine en heb daar nogsteeds een uitgebreid netwerk van collegae en partners. Uit eerste hand weet ik dan ook dat Maidan wel degelijk spontaan was en op grote steun kon rekenen van zo’n beetje alle lagen van de bevolking – zeker in Kiev en ook zeker onder de etnische Russen en Russischtalige bevolking. Ook mijn collegae protesteerden dagelijks en actief, en het zijn zeker niet het type dat daarvoor betaald zou willen worden. Maidan was van origine dan ook geen anti-Russisch protest, maar een protest tegen de werkelijk onvoorstelbare ongebreidelde corruptie onder Yanukovich, vergeleken met wie de Russische oligarchen nog heiligen zijn (ook al verandert dat nu snel). Wat er vervolgens gebeurde is dat de Amerikanen met de neus in de boter vielen. Niet omdat ze zelf nu zo genuanceerd en ‘locally smart’ bezig waren, maar vooral vanwege de dramatisch slechte buitenlandpolitiek van Rusland. In plaats van Yanukovich bij z’n ballen te pakken en zo spoedig mogelijk op te ruimen om de schade te beperken, bleef Rusland officieel deze criminele kleptocraat tot het laatst toe steunen. Men stond er zelfs op dat de overgangsregering onder hem zou moeten functioneren in afwachting van verkiezingen. Dat was een dramatisch verkeerde inschatting van de gemoedstoestand in Kiev, zoals mij uit gesprekken met collegae al snel duidelijk werd, met als gevolg dat Maidan ook een anti-Poetin protest werd.
  .
  Gevolg: het werd Amerika wel heel makkelijk gemaakt om een militant anti-Russisch regime in het zadel te helpen, waardoor Rusland werd gedwongen tot een agressieve proxy-oorlog in de Krim en daarna in Oost-Oekraine. Wat overigens slechts met zeer grote moeite lukte, want zelfs mensen uit thuisstad Donetsk waren Yanukovich en z’n zoon helemaal zat.
  .
  Kortom: Poetin’s neo-koloniale buitenlandpolitiek mbt de Oekraine is wel degelijk voor een groot deel debet aan de ontstane situatie. De kritische houding vanuit west-Europa is dan ook wellicht ietswat hypocriet, maar daarmee nog niet onterecht. Dat staat overigens nog los van de vraag of Rusland wapens en militaire steun levert aan de ‘rebellen’ (we weten eigenlijk allemaal het antwoord wel), en of Rusland nu wel of niet een rol had in het neerhalen van MH17 (laten we het erop houden dat de mogelijk niet ondenkbaar is).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 − 19 =