>Echte steun voor Haïti

>Vandaag organiseren de samenwerkende publieke en commerciële omroepen een landelijke hulpactie voor de slachtoffers van de aardbeving op Haïti.

Sinds de vorige grote landelijke actie, voor de slachtoffers van de tsunami in Zuid-Oost Azië, is de scepsis over dit soort hulp groter geworden. Het is namelijk nooit echt duidelijk geworden wat er met dat geld gebeurd is.

Nu heb ik verder op geen enkele manier inzage in deze geldstromen. Wèl weet ik dat landen en gebieden, zodra zij door een ramp worden getroffen, naderhand nogmaals worden beroofd, onder het mom van “wederopbouw” of zelfs “ontwikkelingshulp.”

Corporaties en machtspolitici gebruiken militairen en huursoldaten om Haïti wederom als wingewest veilig te stellen. Dat gebeurt ook dit keer weer. Desnoods met het aan de macht brengen van een corporate-friendly dictator, en het tegenwerken van regeringsleiders die echt iets voor het volk kunnen betekenen.

Hierbij spelen instanties als het IMF en de Wereldbank , alsmede een neoconservatieve denktank als de Amerikaanse Heritage Foundation, doorgaans een belangrijke rol.

Punt is dus dat we niet weten waar straks het ingezamelde geld voor giro 555 heen gaat. Gaat dit straks gebruikt worden om een bezettingsmacht of dictator a la Duvalier in het zadel te krijgen? Ik weet het niet. Maar ik neem geen risico meer wat dat betreft.

Haïti écht helpen

Toch kan ik me voorstellen dat jullie Haïti willen helpen. Dat wil ik namelijk óók Dat kan m.i. op de volgende manieren:

scheldt Haïti’s schulden kwijt

wapen jezelf met informatie die je niet, of in vertekende vorm, via de krant of het journaal krijgt

-dwing onze regering(en) om afstand te nemen van het rampenkapitalisme

en als je geld wilt overmaken: overweeg dan om lokale en kleinschalige initiatieven direct te steunen, zodat je weet waar je geld terecht komt:

Suggestie 1

Suggestie 2

Suggestie 3

Suggestie 4

Meer suggesties zijn welkom in de comments. Deze zal ik voor de gelegenheid niet modereren.


3 gedachten over “>Echte steun voor Haïti

  1. >Je scepsis is goed, maar rampenkapitalisme? Heb je die zelf bedacht? Verdiep je eens in het kapitalisme, dan maak je dit soort verwijzingen noooit meer…

    Kapitalisme is laissez faire vrije markt mechanisme, en heeft niets met dit soort socialistische machtsspelletjes te maken. Kapitalisme is de sleutel tot ongebreidelde welvaart, en welvaart is nu niet iets dat men de Haïtianen gunt.

    Kritisch zijn is prima, maar stop alsjeblieft met het slaafs imiteren van het benadrukken van het valse, negatieve imago van het Kapitalisme. Dat is Marxistische propaganda.

    Alvast bedankt.

  2. >Tja het is maar wat je onder propaganda verstaat…maar in één ding heb je gelijk. Het nieuwe socialisme (privatiseer de winsten, en wentel de schulden heel solidair af op het publiek) werd al mooi onder woordepn gebracht door John Lipsky van het IMF

    "Het is voor ons acceptabel als publiek geld wordt ingezet zodra oplossingen vanuit de markt zijn uitgeput."

    Ik vind het prima dat je kritisch bent. Maar het lijkt me duidelijk, ook na me er ruim 22 jaar in verdiept te hebben, dat het kapitalisme niet kan overleven zonder wat sommige mensen onder socialisme verstaan. Het kan evenmin zonder een repressief staatsapparaat, om sociale onrust de kop in te drukken.

    En juist in die gebieden en landen waar het kapitalisme het meest laissez faire is, is de welvaartsverdeling doorgaans het meest onevenwichtig, of dat steeds meer aan het worden. Laat dat nou net doorgaans de landen zijn waar het rampenkapitalisme het hardst toeslaat. (ook uit eigen waarneming overigens)

    Overigens heb ik die term inderdaad niet zelf verzonnen, maar het dekt wel de lading.

    Dus bedankt voor je advies, maar deze sla ik af…

  3. >Kapitalisme en socialisme zijn tegengestelde begrippen. Je beseft kennelijk niet wat kapitalisme echt is. Kapitalisme verhoogt de welvaart voor iedereen. Uiteraard zullen er grote verschillen zijn tussen 'arm' en 'rijk', alleen is 'arm' bij een laissez faire free market veel minder 'arm' dan onder socialisme.

    Wie niet bereid is de handen uit de mouwen te steken valt uiteraard buiten de boot. En dat is terecht, niemand mag verplicht worden uitvreters te onderhouden. Voor wie niets kan is altijd plaats geweest, via liefdadigheid, of gewoon via de familie, zoals nu ook gebeurt.

    Het IMF is een criminele organisatie (zie ook de recente push voor een klimatismefonds, ondanks dat nu voor iedereen duidelijk moet zijn dat dat fraude is), die niet eens weet wat een echt vrije markt is, en daar ook mordicus tegen gekant zouden zijn, omdat het haar (toch al niet bestaande) bestaansrecht elimineert.

    Heb je Ayn Rand's "Capitalism, the unknown ideal" wel eens gelezen? Lijkt me zeer verhelderend.

Reacties zijn gesloten.