>Tussentijdse verkiezingen: winst voor VVD, TON, D66 en SP

>Bij vervroegde gemeenteraadsverkiezingen in enkele gemeenten heeft de VVD een grote winst geboekt.

In Venlo haalden de neoliberalen zelfs meer dan een kwart van het aantal stemmen, en is daarmee voor het eerst in haar geschiedenis de grootste partij in de gemeente.

De “monsterwinst” voor de VVD geeft echter een vertekend beeld, door het ontbreken van de PVV van plaatsgenoot Wilders op de kieslijst.

De SP, die in 2006 afzag van deelname in Venlo, komt meteen met 2 zetels in de raad. De socialisten komen daarnaast, samen met TON, nieuw binnen in de fusiegemeente Zuidplas, en weet ook winst te boeken in de nieuwe Groningse fusiegemeente Oldambt. Andere opvallende winnaars in Oldambt zijn de VCP, D66 en de PvdA, waarvan de laatstgenoemde, geheel tegen de landelijke trend in, de grootste lokale partij wist te worden.

In Horst aan de Maas wordt het CDA, met maar liefst 40.6% van de stemmen, de grootste partij, wint Essentie (lokale opvolger van de VVD) en weet de SP zich, ondanks slechte landelijke peilingen, op de bestaande 5 zetels te handhaven. De partij hoopte overigens 8 zetels te kunnen halen, maar dat bleek teveel gevraagd onder de conservatief-liberale tijdsgeest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 + 2 =