>Bill is nu echt niet meer

>Gisteren werd bekend dat acteur David Carradine is overleden, vermoedelijk door zelfmoord, hoewel een uit de hand gelopen bondage-spel ook niet wordt uitgesloten.

Carradine werd beroemd door zijn rol in de tv-serie Kung Fu, over een half-Chinese shaolin-monnik, genaamd Kwai Chang Caine, die vanuit China naar het Wilde Westen van 1870 vlucht, nadat hij de moordenaar van zijn sifu heeft omgebracht. (een sifu, gerespecteerd leraar in de vechtkunst, is min of meer het Chinese equivalent van de Japanse sensei). In Nederland zond de Avro de serie uit.

Overigens is het aardig om te vermelden dat de mysterieus en oeroud klinkende term “Kung Fu” speciaal voor de serie rond David Carradine is verzonnen door scriptwriter en regisseur Jerry Thorpe. Het enige “oude” er aan is dat hij de term heeft gebaseerd op de naam van de oude wijsgeer Confucius. Sportscholen en dojo’s gingen wereldwijd jarenlang, drijvend op het commerciële succes van de serie en allerlei hongkong-knokfilms, aan de haal met deze term.

Ongetwijfeld zal het overlijden van Carradine de beoefening van “kung fu”, wáár dat dan ook voor moge staan, weer in populariteit doen stijgen…*

De acteur speelde overigens in nog veel meer films en series, waaronder North and South, Profiler, Bird on a Wire, maar bij de wat jongere martial arts-liefhebber is de man uiteraard bekend om zijn rol in Kill Bill en Kill Bill 2, waarin hij schitterde als de moordlustige ex van Uma Thurman. Dit geniale tweeluik van Quentin Tarantino was op zijn beurt weer gebaseerd op de Japanse film Lady Snowblood.

David Carradine is 72 jaar geworden.

*zie ook budo-expert Thomas Leeflang, Prisma Budo Boek, eerste druk 1977- Het Spectrum: Kung Fu, De Grote Boodschap van Meester Po