>Kamer bewust misleid over JSF

>

Zondag 7 september 2008 in KRO’s Reporter:

Begin 2002 meldden de ministers Jorritsma (Economische Zaken), De Grave (Defensie) en Zalm (Financiƫn) aan de Tweede Kamer dat de Nederlandse luchtvaartindustrie alleen al in de ontwikkelingsfase (SDD-fase) van de JSF kon rekenen op Amerikaanse orders ter waarde van 800 miljoen dollar. Dat bedrag komt overeen met de instappremie die Nederland betaalde aan de Verenigde Staten om te mogen deelnemen aan het JSF-project.
Maar al in 2002 was binnen het ministerie van Economische Zaken bekend dat de omvang van de tegenorders voor de Nederlandse luchtvaartindustrie extreem werd overdreven.

Kort gezegd:

-EZ loog en bedroog destijds over de kosten voor Nederland, tegenover de Tweede Kamer en de bevolking. Niet 800 miljoen dollar, maar 350 miljoen dollar aan JSF-gerelateerde orders. We gaan flink het schip in dus. En meer volgt ongetwijfeld, aldus een voormalig medewerker van de Amerikaanse Rekenkamer. “Trek je portemonnee maar, Lockheed zal om meer geld komen vragen.” Want:

-De JSF wordt al in productie genomen (met financiƫle dekking van de stinkendrijke Amerikaanse overheid en de partnerlanden, u en ik dus), nog voordat de testfase is afgerond. En zoals elke dag de zon opkomt, komen er bij elke testfase problemen aan het licht.

Meer info over de inhoud van de uitzending, alsmede de relevante documenten zijn te vinden op de website van Reporter.

Verwante artikelen hier en daar