>Coalition of the killing: VS, Israël en…AIVD (update)

>
De krant van collaborerend Nederland had gisteren een scoop, die tot ver over de landsgrenzen stof deed opwaaien:

AIVD haalt spion terug wegens plan VS

Aanval op Iran verwacht

Joost de Haas en Bart Mos

AMSTERDAM De Nederlandse inlichtingendienst AIVD heeft de afgelopen jaren een ultrageheime operatie laten uitvoeren in Iran met als doel infiltratie en sabotage van de wapenindustrie in de islamitische republiek.

De als uiterst succesvol omschreven operatie is onlangs stopgezet in verband met plannen voor een ophanden zijnde Amerikaanse luchtaanval op Iran. Daarbij zouden ook doelen worden gebombardeerd die in verband staan met de Nederlandse spionageactie. Dat verklaren goed ingevoerde bronnen tegenover De Telegraaf.

Vertaling: steun aan terreurgroepen?

Atoombom

Teheran werkt vermoedelijk aan een atoombom en weigert gehoor te geven aan de eisen van het Westen om te stoppen met het verrijken van uranium.

Bullshit.

Een van de betrokken agenten, die onder supervisie van de AIVD wist te infiltreren in de Iraanse industrie, is recent teruggeroepen omdat in de VS de beslissing zou zijn genomen binnen enkele weken met onbemande vliegtuigen Iran aan te vallen.

Die beslissing was al vóór de VS gemaakt.

Tot de potentiële doelwitten behoren naar verluidt niet alleen nucleaire fabrieken, maar ook militaire installaties die mede door toedoen van de AIVD in kaart zijn gebracht. Informatie uit de AIVD-operatie is de afgelopen jaren gedeeld met de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, aldus bronnen.

Ook konden diverse leveranties worden gesaboteerd en tegengehouden. Het ging om onderdelen voor raketten en lanceerinstallaties. Iran is sinds 2006 drie keer getroffen door VN-sancties wegens het omstreden nucleaire programma. Westerse inlichtingendiensten vrezen dat het land van de ayatollahs in 2010 over kernwapens kan beschikken. De Iraanse president Ahmadinejad dreigt regelmatig Israël van de kaart te vegen.

Onzin, en dat wéten ze. Maar ja, de Telegraaf en “betrouwbare bronnen…”

Hou het er maar gewoon op dat Bill Kristol kennelijk gelijk had: Bush might bomb Iran if he thinks senator Obama’s going to win.

En de door de VS en Israël gesteunde Georgische aanval op Zuid-Ossetië mag wellicht als een vingeroefening beschouwd worden.

Maar moet er met dit James Bond-verhaal soms publieke steun worden gegenereerd voor weer een nieuwe, foute oorlog?

UPDATE 5/9: zie ook onze “eigen” pro-oorlog polderlobby.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × drie =